Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Basketbalisté míří do Bulharska a na Island s cílem přiblížit se světovému šampionátu

Velmi důležitý dvojzápas čeká národní tým basketbalistů v honbě za postupem na mistrovství světa. Pokud v Bulharsku a na Islandu naváže na dvě listopadové výhry, bude mít nejen jistý postup do druhé fáze kvalifikace, ale také reálnou šanci v ní bojovat o účast na šampionátu v Číně. Přímý přenos utkání Bulharsko - Česko sledujte od 16:55 na ČT2 a webu ctsport.cz.

Jamara Wilsona brání Jakub Šiřina
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

Ve druhé fázi se základní skupina F spojí se skupinou E, kde jsou Rusko, Francie, Bosna a Belgie. Pouze tři mužstva následně postoupí na MS. Češi si proto potřebují přenést co nejvíce vítězství.

"Mistrovství je samozřejmě obrovskou motivací, ale nesmíme nic podcenit. Teď se musíme soustředit na duel s Bulharskem," řekl Lukáš Palyza, který se vrací do reprezentace po zranění. Naopak nemoc vyřadila ze hry Viktora Půlpána.

Jinak jsou Češi v nejsilnějším možném složení, v téměř totožném jako v listopadu, kdy doma přehrál Island 89:69 a vyhrál na palubovce spolufavorita skupiny Finska 64:56. Naopak Bulharsko, které doma podlehlo Finsku 80:82 a vyhrálo na Islandu 77:74, bude postrádat svou největší hvězdu Aleksandera Vezenkova.

Pivot Barcelonym, jenž je draftován do NBA, sice nejprve dostal jako jeden z mála euroligových hráčů svolení připojit se k národnímu týmu, následně si ho však katalánský celek stáhl zpět kvůli zranění jiného podkošového hráče. 

Z tohoto důvodu by měl mít český výběr pod košem převahu a bude záležet, jak si poradí se silou soupeře na perimetru, kterou ještě posílil americký rozehrávač s bulharským pasem Dee Bost. Kromě něj jsou nebezpeční Pavel a Stanimir Marinovové, Čavdar Kostov a křídlo Aleksandar Janev.

"Pokud skutečně nebude Vezenkov, celou hru budou tvořit jejich rozehrávači. Je to odolný a agresivní tým, šest až sedm hráčů je na velmi dobré evropské úrovni. Nebude to nic snadného," řekl trenér Ronen Ginzburg.

Po náročném přesunu z Bulharska na Island s dlouhou přestávkou v Londýně se Češi ani ne za 48 hodin postaví další výzvě v podobě celku ze severu Evropy. Ten sice doma porazili o 20 bodů, ale v odvetě čekají těžší práci. I proto, že soupeř bude v silnější sestavě.

"Island bude doma těžším soupeřem, protože už bude mít zkušeného Stefanssona a zřejmě i vysokého pivota Hlinasona. S ním vypadá jeho hra jinak, najednou mají i výšku. S těmito dvěma hráči v sestavě soupeře by to pro nás bylo mnohem těžší," dodal Ginzburg.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články