Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Basketbalistky jdou v kvalifikaci proti Belgii a Německu. Respekt? Necítím, tvrdí Hanušová

České basketbalové reprezentantky nastoupí v Praze v sobotu a ve středu k dalším dvěma zápasům kvalifikace mistrovství Evropy 2019. Ve skupině G se utkají s bronzovými medailistkami z posledního šampionátu z Belgie a s Němkami. A reprezentantka Alena Hanušová tvrdí, že ač budou soupeřky z obou táborů těžké, respekt necítí. Líp se jí pak totiž hraje. Přímý přenos utkání s Belgií vysílá mimořádně ČT2 v sobotu od 18:00, ve středu pak ve stejný čas zápas s Německem. Oba se objeví živě i na webu ctsport.cz.

Ilustrační foto

Basketbalistky čeká klíčová fáze kvalifikace mistrovství Evropy. Výběr trenéra Štefana Svitka se v pražské hale Královka připravuje bez své opory Kiy Vaughnové, která bude národnímu týmu chybět minimálně v sobotním duelu proti Belgii.

Rodilá Američanka, která před rokem získala české občanství, má menší zdravotní potíže, kvůli nimž odcestovala za osobním lékařem do New Yorku. "Kia bude scházet v doskocích, jak obranných tak útočných. V obraně umí vypomáhat hodně, v tom bude chybět dost," říká Hanušová.

Zápas podle ní nebude jen o doskocích velkých podkošových hráček. "Bude dobře, když se připojí i holky z perimetru, jinak to bude na doskoku velmi těžké. Respekt necítím, ráda hraju proti kvalitnímu týmu, i když si nepotřebuji dokazovat, že na ně máme," dodává Hanušová. Sama přitom není zdravotně stoprocentní. "Ale budu se snažit odvést co nejlepší výkon a samozřejmě vyhrát."

Stejně jako český tým, i Belgičanky, bronzové medailistky z mistrovství Evropy, své dva zápasy vyhrály. Vzájemný souboj tak bude klíčový v boji o první místo ve skupině. "Nejlepší by bylo, kdyby ten průběh byl lehký, ale bude to velmi náročné. Zvlášť Belgie patří mezi špičku evropského ženského basketbalu. Tam šel basketbal za poslední roky velmi nahoru. Druhý duel bude také těžký. Němky určitě odevzdané nebudou," myslí si trenér národního mužstva Štefan Svitek.

Zatímco Německo i Švýcarsko porazily české basketbalistky v obou případech o více než dvacet bodů, proti Belgičankám by se podle Svitka mělo jednat o hodně vyrovnaný duel. "Připravujeme se tak, že nejdůležitější zápas nás čeká v sobotu, na ten se maximálně koncentrujeme. Pak půjdeme na druhý zápas. Nechceme je spojovat ani porovnávat. Každý zápas je důležitý," dodává kouč.

Ilustrační foto

Důležité je podle něj vzít týmový výkon reprezentace jako celek. "Na tom si chceme zakládat. Na atmosféře, kterou máme v družstvu. Abychom hráli za české barvy, aby každá hráčka hrála za druhou. Každým tréninkem se chceme zlepšovat, pracujeme na souhře, i když času je velmi málo," tvrdí Svitek.

Okna kvalifikace jsou přitom daleko od sebe, další zápasy budou hrát až v listopadu. "Hráčky se na tyhle srazy těší, je to zpestření v dlouhé klubové sezoně. Času je málo a zápasy jsou zřídka, tak je každý zápas důležitý. Nedá se spekulovat, vypouštět. Je to náročné," přiznává Svitek.

I jeho realizační tým má práce až nad hlavu. "Na každý zápas je třeba jiná zónová obrana. Snažíme se, abychom měli několik nacvičených akcí na každou pozici," zdůrazňuje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články