Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Šiřina: Finové střílejí ze všech pozic, nesmíme jim dát prostor

Největší výzva v reprezentačním dresu čeká na českého basketbalistu Jakuba Šiřinu. Jako hlavní rozehrávač by měl dotáhnout český výběr k výhře ve Finsku, která by výrazně zvýšila šance na historický postup na mistrovství světa. Přímý přenos utkání sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 17:20.

Jakub Šiřina
zdroj: ČT4 autor: David Šváb

Třicetiletý rozehrávač Opavy sice dlouhodobě patří k největším hvězdám české ligy, ale v reprezentaci dosud jen kryl záda Tomášovi Satoranskému.

Ten ale kvůli povinnostem v NBA nemůže v kvalifikaci hrát, a tak Šiřina poprvé dostává šanci být lídrem týmu.

Už proti Islandu byl po Jaromíru Bohačíkovi druhým nejvytíženějším hráčem týmu a k výhře 89:69 pomohl osmi body. S ním na hřišti Češi přehráli soupeře o 15 bodů.

"Můj osobní pocit ze zápasu byl pozitivní. Doufám, že jsem nějak výrazně nezklamal a až na nějaké menší detaily, jako bylo pár ztrát, to bylo vcelku dobré. Hlavně ve druhé půli jsem byl trochu cítit i v obraně, a když to takhle půjde dál, budu jen rád," řekl Šiřina.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté se seznámili s halou v Helsinkách

V Helsinkách bude tým jeho hru a především obranu potřebovat ještě více, protože právě na jeho pozici rozehrávače mají Finové svoji momentálně největší hvězdu, rodilého Američana Jamara Wilsona.

"Víme, že to bude jejich ústřední rozehrávač a největší opora. Je třeba se na něj připravit, určitě se na něm vystřídá víc hráčů a budeme se snažit ho co nejvíc odříznout od balonu. Čím víc mu to ztížíme a čím víc ho unavíme, tím lépe pro nás," prohlásil Šiřina.

Sám navíc bude pod tlakem zhruba šesti tisíc finských fanoušků. Větší publikum zažil jen v závěrečné fázi mistrovství Evropy 2015 v Lille.

"Že to bude před takovou návštěvou, to je jedině super. Lépe se hraje před větší diváckou kulisou než před prázdnou halou, kde se slyšíme jen my na hřišti," nebojí se Šiřina.

Český výběr v Helsinkách na předzápasovém tréninku zaskočila nezvyklá zima, jelikož organizátoři nestihli jinak hokejovou halu místního klubu IFK dostatečně vyhřát. Basketbalisté museli trénovat i v mikinách.

"Byl to pro nás všechny docela šok. V hale byla docela zima a někteří na to nebyli ani připravení a neměli mikiny nebo delší kompresní prádlo. Myslím, že na zápas se to moc měnit nebude, maximálně o pár stupňů nahoru. Musíme se na to připravit," řekl zkušený rozehrávač.

Se spoluhráči se bude snažit Finům zabránit v jejich silné zbrani, kterou je střelba trojek. Proti Bulharsku v pátečním utkání jich Finové proměnili čtrnáct z 31 pokusů.

"Když jsme v neděli měli video, řekli jsme si, že Finové neváhají střílet z jakékoli pozice a stačí jim opravdu jen chvilička. Nesmějí proto dostat na střelu ani kousek prostoru a my se budeme maximálně snažit, aby nezopakovali tu produkci z Bulharska," ujistil Šiřina.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články