Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Obměněná reprezentace basketbalistů se sehrává před startem kvalifikace

Český národní tým basketbalistů se od neděle připravuje v Pardubicích na vstup do kvalifikace o mistrovství světa. Izraelskému kouči Ronenu Ginzburgovi se sešel kompletní nominovaný kádr, který piluje zejména souhru a obranné i útočné systémy, aby byl co nejlépe připraven na páteční duel s Islandem. Přímý přenos utkání sledujte od 17:50 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Jakub Šiřina (číslo 13) v utkání proti Turecku
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Polovina mužstva ještě před dvěma měsíci reprezentovala na mistrovství Evropy. Ta druhá se ovšem vrací po delší době, jako Ondřej Balvín, Blake Schilb či Pavel Pumprla, nebo je v nominaci poprvé, jako Viktor Půlpán a Ondřej Sehnal. Na trenérech tak je, aby se výběr co nejrychleji společně sehrál.

"Co nestihneme na palubovce, doháníme teorií u videa. Dnes jsme měli čtyřicetiminutový mítink, kde jsme si vysvětlovali principy útočné a obranné hry. Spousta kluků už navíc má z národního týmu zkušenosti. Stačí jim to říct jednou. Já jsem mile překvapen, jak rychle informace vstřebávají," řekl asistent kouče Lubomír Růžička.

K lepší souhře má pomoci i středeční modelový zápas proti ligovému celku ze Svitav. "Budou nám simulovat obrannou hru Islandu. Jeho zónu či neustálé přebírání clon. Abychom si nacvičili systém, s jakým budeme chtít na Island nastoupit," dodal Růžička.

Kádr je kompletní bez výraznějších zdravotních problémů. Pivota Ondřeje Balvína jen lehce bolí lýtko. "Ale to je z tlaku v letadle, protože jsem za poslední dobu s klubem hodně létal. Není to nic vážného. Jen to trochu bolí," prohlásil Balvín. "Nějaké bolístky kluci mají, ale není to nic, co by nás mělo limitovat v utkáních," doplnil Růžička.

Naopak na tréninku bylo o jednoho hráče víc. S týmem se totiž připravuje i Lukáš Palyza, přestože kvůli nedávné zlomenině v obličeji není v nominaci a nemůže nastoupit.

"Po Eurobasketu jsme si sedli a řekli jsme si, že musíme změnit způsob spolupráce s hráči. Se zraněnými hráči a jejich kluby se snažíme být v kontaktu a klukům být nápomocni v co nejrychlejším návratu na palubovku. Lukáše zranění nelimituje ve fyzickém výkonu, ale nemůže jít do kontaktu. Jeho klub souhlasil, aby přijel a byl pod naším drobnohledem," vysvětlil Růžička.

"Také jsme angažovali nového kondičního trenéra (Michal Miřejovský, pozn. autora), který je bývalý baskeťák a má zkušenosti s návratem hráčů po zranění," dodal.

Reprezentace se v Pardubicích bude připravovat až do pátečního zápasu s Islandem. V neděli následně odletí do Finska, kde v pondělí sehraje druhý kvalifikační duel.

Novým kapitánem byl jmenován Pavel Pumprla, který stejnou funkci zastává v mistrovském Nymburce. V roli kapitána nahradí Jiřího Welsche, který ukončil reprezentační kariéru.

Nominace basketbalistů na kvalifikační zápasy o MS 2019:

Rozehrávači: Jakub Šiřina (Opava), Viktor Půlpán (Pardubice), Tomáš Vyoral (Nymburk).

Křídla: Vojtěch Hruban, Jaromír Bohačík, Pavel Pumprla (všichni Nymburk), Michal Mareš, Ondřej Sehnal (oba USK Praha), Blake Schilb (Sevilla/Šp.), Tomáš Pomikálek (Děčín).

Pivoti: Patrik Auda (Rosa Radom/Pol.), Ondřej Balvín (Gran Canaria/Šp.), Martin Kříž, Martin Peterka (oba Nymburk).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články