Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Fenerbahce neuvolní Veselého, na start kvalifikace se vrací Balvín, Pumprla a Schilb

Bez klíčového hráče Jana Veselého vstoupí česká basketbalová reprezentace do kvalifikace o postup na mistrovství světa. Vítěze Evropské ligy neuvolní Fenerbahce Istanbul kvůli termínové kolizi. V nominaci národního týmu jsou zpět Ondřej Balvín, Pavel Pumprla a také Američan s českým pasem Blake Schilb.

"S Honzou jsem minulý týden mluvil. Chtěl by hrát, ale nejde to. Není to pouze náš problém, je to problém mezi Euroligou a FIBA. My to ovlivnit nemůžeme. Nějaké týmy hráče uvolní, vím o Maccabi nebo CSKA Moskva, ale nejsou to klíčové opory," řekl trenér Ronen Ginzburg.

Izraelský kouč zařadil do čtrnáctičlenné nominace na přípravný kemp před zápasy s Islandem a Finskem jen šest hráčů ze zářijového mistrovství Evropy. Tomáše Satoranského nepustí povinnosti v NBA, Jiří Welsch ukončil reprezentační kariéru, Tomáš Kyzlink s Lukášem Palyzou jsou zraněni a Šimon Puršl s Kamilem Švrdlíkem pozvánku nedostali.

První šanci v národním týmu dostávají pardubický rozehrávač Viktor Půlpán a také křídelní hráč Ondřej Sehnal z USK Praha. "Vůbec jsem to nečekal. Překvapilo mě už to, že jsem se objevil v širší nominaci. Nemohu se dočkat. Už se těším na neděli, až se budu moci porovnat s kluky, s nimiž jsem se dosud nemohl ani potkat," uvedl dvacetiletý Sehnal.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalová reprezentace vstoupí do kvalifikace bez Veselého

Balvín naposledy reprezentoval v soutěžním utkání v roce 2014. Následně se nevešel do výběru pro ME 2015 a chyběl i v olympijské kvalifikaci 2016 a na letošním ME, kam ho nepustilo zranění. 

"Ondřej je v nejlepší fázi své kariéry a věřím, že se bude ještě zlepšovat. Má mnohem lepší pohyb, bere basketbal velmi vážně. Byl jsem za ním, když hrál v Petrohradu. Měli jsme spolu dvě sezení a opravdu chce hrát za národní tým. Je připravený nám pomoct. Řešili jsme i budoucnost, jak mu česká federace může pomoct na hřišti i mimo něj," dodal Ginzburg.

Kvůli rekonvalescenci chyběl i Pumprla, který se vrací a měl by patřit k hlavním tahounům. Schilb, jenž v roce 2015 dostal český pas, přišel o letošní ME kvůli hledání angažmá. Nakonec zakotvil ve španělské Seville a nyní nominaci přijal.

Nominace basketbalistů na listopadové kvalifikační zápasy o MS 2019:

Rozehrávači: Jakub Šiřina (Opava), Viktor Půlpán (Pardubice), Tomáš Vyoral (Nymburk).

Křídla: Vojtěch Hruban, Jaromír Bohačík, Pavel Pumprla (všichni Nymburk), Michal Mareš, Ondřej Sehnal (oba USK Praha), Blake Schilb (Sevilla/Šp.), Tomáš Pomikálek (Děčín).

Pivoti: Patrik Auda (Rosa Radom/Pol.), Ondřej Balvín (Gran Canaria/Šp.), Martin Kříž, Martin Peterka (oba Nymburk).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články