Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Svitek je před startem kvalifikace pozitivní: Věřím, že postoupíme

Štefana Svitka, nového kouče ženské basketbalové reprezentace, čeká v sobotu na půdě Německa ostrá premiéra. S národním týmem totiž vstoupí do boje o postup na mistrovství Evropy. Po několika tréninkových jednotkách si pochvaluje nasazení hráček, a přestože došlo v kádru k rozsáhlé obměně, nepochybuje o úspěchu. 

Štefan Svitek (vlevo) na tréninku basketbalové reprezentace
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Kvalifikační systém na vrcholné basketbalové turnaje doznal značných změn. Národní výběry už nebudou bojovat o světové a evropské šampionáty během léta, ale v rámci sezonních reprezentačních oken.

Češky proto vstoupí do kvalifikace už pozítří v Německu. O čtyři dny později nastoupí v pražské hale Královka k domácímu střetnutí proti Švýcarkám. Nejsilnějším soupeřem ve čtyřčlenné skupině by pak měla být Belgie, bronzový celek z předchozího ME.

Na nadcházející Euro postoupí vítězové skupin a šest nejlepších z druhých míst.

"Za outsidera lze označit Švýcarky, o kterých zatím nemáme tolik informací. V Belgii se v posledních letech zapracovalo na mládežnické úrovni, což se projevilo na posledním mistrovství Evropy. Němky budou především v domácím prostředí velmi nepříjemné, ale já si myslím, že máme dostatečnou kvalitu, abychom ten zápas zvládli," řekl Svitek.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Trenér Svitek před startem evropské kvalifikace

Padesátiletý slovenský kouč vedl na letošním ME Maďarsko, na české lavičce mu bude pomáhat bývalá rozehrávačka Veronika Bortelová a Ivan Beneš, jenž se tak z pozice hlavního trenéra posunul do role asistenta.

Z posledního ME zůstalo v kádru jen 7 hráček. Vrátily se naopak basketbalistky, které národní výběr v minulosti kritizovaly, jako Tereza Pecková, Kateřina Bartoňová, Romana Hejdová nebo Edita Šujanová. Pozvánku přijala i Američanka s českým pasem Kia Voughnová.

"Nálada v týmu je velmi dobrá. Pro všechny hráčky je vždy pozitivní změnou, když se z klubového prostředí přesunou do reprezentačního," pokračoval Svitek. "Holky pracují usilovně. Snaží se věci, které po nich požadujeme, vstřebat do sebe a na trénincích odevzdávají maximum," dodal.

Zkušený stratég, jenž stále působí i v maďarském Miškovci, věří, že jeho nové svěřenkyně jsou ve formě. Nicméně si uvědomuje, že času na vstřebání nových myšlenek příliš neměly. "Je to náročné. Jsme víceméně odkázáni na to, v jaké pohodě se k nám připojí po letní přestávce a startu sezony. Přesto se snažíme, abychom je trošku upravili k obrazu svému." 

Kia Vaughnová
zdroj: ČBF autor: Václav Mudra

"Pracujeme na mnoha aspektech. Na osobní či zónové obraně, na útoku do osobní či zónové obrany nebo na komplexním pohybu. Je opravdu těžké vměstnat vše do několika tréninkových jednotek, ale zatím se nám to celkem daří zejména kvůli děvčatům, které jsou pozorné a do nácviku vkládají potřebné množství energie," pokračoval Svitek.

Do svého realizačního týmu si vybral Bortelovou, přestože v tomto ohledu víceméně nemá zkušenosti. "Bude se postupně s novou rolí sžívat a učit vedle nás. Je to velmi dobrá bývalá hráčka a bude pojítkem mezi trenéry a družstvem. V tom vidím její úlohu," konstatoval.

Proti Benešovi dokonce nastupoval v československé federální lize. "Je to zkušený kouč, který působí na klubové nebo reprezentační úrovni mnoho let. Družstvo zná a může mi v tomto ohledu velmi pomoci," upozornil rodák z Gelnice.

Cíl: Postup

Po letošním šampionátu se bude kostra týmu teprve tvořit. "Velmi důležité bude skloubit mládí a zkušenost. Pokud se nám to podaří, budeme mít perspektivu do budoucnosti. Nicméně věřím, že postoupíme," prohlásil Svitek.

Vzhledem ke krátkému působení u české reprezentace zatím její sílu nechtěl příliš komentovat. "Myslím, že se nebudeme spoléhat na jednotlivce. Byl bych rád, kdybychom skončili zápas s tím, že čtyři nebo pět hráček zaznamená deset a víc bodů," zakončil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články