Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Basketbalistky povede Slovák Svitek, Beneš zůstane asistentem

V červnu se na lavičce Maďarska podílel na tom, že reprezentace basketbalistek skončila na domácím mistrovství Evropy už v základní skupině, teď ji sám Štefan Svitek sám povede. Padesátiletý Slovák podepsal smlouvu do mistrovství Evropy v roce 2019 a ve funkci nahradí Ivana Beneše, který ale u týmu zůstane v roli asistenta. Svitek chce v realizačním týmu spolupracovat také s bývalou kapitánkou národního celku Veronikou Bortelovou.

Štefan Svitek
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Dlouhodobě jsme Štefana Svitka sledovali. Spousta z nás ho zná jako vynikajícího hráče a velice se nám líbil, jak na mistrovství Evropy koučoval tým Maďarska. Tak jsme ho oslovili a podepsali s ním smlouvu do dalšího mistrovství Evropy," řekl místopředseda České basketbalové federace Zdeněk Bříza.

Federace dala novému trenérovi volnou ruku k výběru realizačního týmu a Svitek se rozhodl ten dosavadní příliš neměnit. Jedinou novou tváří kromě něj bude vicemistryně světa z roku 2010 Bortelová, která loni ukončila aktivní kariéru.

"Měli jsme ambici, aby u týmu byl ženský element, který bude propojovat trenéra a tým. A trenér si vybral Veroniku. Také chtěl návaznost na dosavadní fungování týmu, proto požádal o spolupráci Ivana Beneše, se kterým se zná z hráčské kariéry a věří jeho odbornosti," doplnil Bříza.

Je nám líto, video expirovalo.
Novým trenérem basketbalistek je Svitek

Svitek je bývalým československým reprezentantem, za národní mužstvo odehrál téměř dvě stovky zápasů. Hrával za Svit, Košice a Pardubice, následně působil deset let v německé bundeslize v Braunschweigu, Hagenu, Bambergu a Ulmu.

Od roku 2007 se rodák z Gelnice poblíž Košic věnuje trenérské kariéře především v ženském basketbalu. S Košicemi získal čtyři slovenské tituly. V roce 2012 poprvé převzal maďarskou reprezentaci a jen těsně mu unikl postup z kvalifikace na ME 2013.

Poté vedl Ružomberok, Wislu Krakov a v roce 2015 se dohodl k návratu k maďarské reprezentaci. Zároveň si odskočil i k mužskému basketbalu v Košicích, ale nedostal výraznější prostor a už v průběhu první sezony skončil.

Poté Svitek vedl ženský tým Polkowic. Aktuálně působí na lavičce maďarského Miskolce, kde hraje i česká reprezentantka Tereza Pecková.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články