Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

"Trojková" basketbalistka Krumpholcová vyhlíží Tokio. Ale kvalifikace to bude těžká, varuje

Praha Basketbal 3x3 získává stále více na popularitě. Dokonce byl zařazen do programu olympijských her v roce 2020. K olympiádě v Tokiu mohou s nadějí vzhlížet také domácí týmy. Basketbalistka Sára Krumpholcová je aktuálně světovou jedničkou, Daniel Kačer vede žebříček mužů do 18 let. "Kvalifikovat se do Tokia bude strašně těžké, ale moc ráda bych tam byla," sní o účasti na Hrách Krumpholcová.

Mistryně světa z trojkového basketbalu
zdroj: Facebook autor: @FIBA3×3

Česko má v nejlepší světové desítce žen hned trojí zastoupení. Za Krumpholcovou je sedmá Anna Hrušková a osmá Kamila Hošková. Všechny tři hráčky pak okupují první tři místa žebříčku do 23 let. "Asi se tomu tady od loňska snažíme víc věnovat, objíždíme více turnajů, snažíme se vychovávat hráče," vypočítává Krumpholcová, v čem tkví tajemství úspěchu.

Mezi muži vládne Srbsko v čele s Dušanem Domovičem-Bulutem, nejlepší Čech Roman Zachrla je až na 59. místě. Situaci by mohl zlepšit třeba Kačer, který dominuje žebříčku do osmnácti let.

"Srbové tomu věnují spoustu času a navíc profesionálně. Týmy, co jsou na nejlepším umístění, spolu hrají od začátku. Jsou sehraní, zvyklí, jejich soutěže jsou kvalitnější a vyspělejší," říká Kačer.

Je nám líto, video expirovalo.
Krumpholcová a Kačer: Snažíme se věnovat přímo trojkovému basketbalu

U žen byla zavedena nová kategorie U23, která v letošní sezoně čítala pět turnajů. "Jeden byl v Česku, dva v Maďarsku a nedávno jsme se vrátili ze dvou ze Srí Lanky. My jsme skončily třetí, kluci druzí," uvádí Krumpholcová.

Loňská česká chlapecká osmnáctka se díky vítězství v kvalifikačním turnaji poprvé probojovala přímo na mistrovství Evropy. "Ale Srí Lanka byl náš letošní největší úspěch," dodává Kačer.

Tomu se na basketbalu 3x3 líbí hlavně jeho styl. "Navíc je trojka tvrdší, agresivnější, pro diváka je možná i atraktivnější. Zápasy jsou krátké, každý si na to může udělat čas. 80 procent zápasů se rozhoduje v poslední minutě, je to strašně vyrovnané, vývoj utkání se může hned změnit," vysvětluje Kačer.

Sára Krumpholcová (vpravo)
zdroj: ČTK autor: Zehl Igor

"A navíc je to venku, na ulici, to je ohromné plus. U pětkového basketu musí člověk do haly a musí o něm taky něco vědět. To tady není," dodává Krumpholcová.

České basketbalové federaci se zejména mezi ženami vyplácí, že vsadila na výchovu specialistů na 3x3, kteří tuto disciplínu neberou jen jako doplněk k pětkovému basketbalu. Motivací jsou především olympijské hry, které se konají za tři roky.

"Kvalifikovat se bude moc těžké. Bude 8 nebo 12 týmů. Ráda bych tam byla, byla by to pro mě čest," tvrdí Krumpholcová s tím, že cesta to bude trnitá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články