Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Češi si chtějí před ME napravit reputaci, v cestě jim stojí Turecko a Finsko

Praha - České basketbalové hvězdy v čele s hráčem NBA Tomášem Satoranským se tento týden představí v Praze ve dvou přípravných zápasech s Tureckem a Finskem. Pokusí se v nich vyladit formu před blížícím se mistrovstvím Evropy a zlepšit bilanci z přípravy, kdy ze šesti zápasů porazili jen Maďarsko. Přímý přenos utkání s Tureckem vysílá dnes od 16:55 ČT sport i web ctsport.cz, utkání s Finskem můžete sledovat v pátek od 18:05.

Tomáš Satoranský
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Češi se musí vypořádat s absencí vítěze Euroligy Jana Veselého, který se rozhodl letos nereprezentovat, a také s výměnou generací. Potupně se tak sehrává nový tým, který i přes dvě porážky v Gruzii naznačil zlepšení, což se nyní pokusí ukázat i v domácím prostředí. K mladému týmu se už navíc připojí Jiří Welsch, který kvůli nemoci v Gruzii chyběl.

Před šampionátem je navíc prověří silní Turci s hráči jako Furkan Korkmaz a Cedi Osman, kteří se chystají na angažmá v NBA, či vítězem Euroligy Bobbym Dixonem. Turci se chystají na šampionát, který pořádají, a budou tak chtít uspět. "Je skvělé, že za námi domů přijíždějí hrát dobré týmy. Je to pozitivní pro fanoušky, pro hráče z domácí ligy, že se mohou ukázat proti takovým soupeřům doma na Královce," řekl lídr českého týmu Satoranský.

Turecko je vždycky silný soupeř, říká Satoranský 

"Proti Turecku jsem dlouho nehrál. Hráli jsme proti nim před pěti lety v kvalifikaci na šampionát. Vždycky je to těžký soupeř, který má dobré hráče na všech pozicích - dobré pivoty i střelce. Vždycky je náročné hrát proti takovému soupeři. Abych řekl pravdu, tak nevím, s jakou sestavou přesně přijedou. V posledních letech neměli tak vydařené ME, takže budou chtít udělat vše pro to, aby se jim tohle vydařilo, navíc když hrají doma," míní Satoranský.

Druhým soupeřem je Finsko se sedmičkou letošního draftu NBA Laurim Markkanenem či hráčem pražských USK Alexanderem Madsenem. Duel bude pro Čechy o to zajímavější, že právě s Finskem se utkají v kvalifikaci o MS 2019. "Finové bývají jedním z nejnepříjemnějších soupeřů, protože jsou na všech postech výškově podobní. Jsou to vynikající střelci za tři. Hrají spoustu let spolu a vždycky se mi líbilo, jak brali nároďák, jak se postupně sehrávali," řekl Satoranský. Těžké soupeře v přípravě vítá.

"Pro nás je to lepší. Potřebujeme před ME těžké zápasy. Tím, že tým je nový, tak je důležité, abychom hráli těžké zápasy, kde méně zkušený tým ty zkušenosti získá. Pokud se nám před domácím publikem podaří vyhrát, budou to pro nás plusové body," dodal. 

Kromě toho ve čtvrtek proběhne na Náměstí Republiky Den s basketbalem, jehož součástí bude kromě soutěží a exhibicí také setkání reprezentantů s fanoušky a autogramiáda začínající v 11:30. "Beru to tak, že se setkám s fanoušky, kteří nemají možnost mě vidět přes rok. Těším se na to. Hlavně na děti, které jsou z toho nadšené. Myslím, že nám to zase tolik času a energie mezi zápasy nevezme," dodal Satoranský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články