Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Velký obrat. Drama v prvním finále Západní konference nakonec ovládli Golden State

Oakland (USA) – Jako na houpačce bylo atraktivní finále Západní konference NBA. San Antonio už nad Golden State vedlo o pětadvacet bodů, přesto dokázali obhájci trofeje z posledních dvou sezon Warriors v samotném závěru otočit i díky famózním 40 bodům Stephena Curryho na 113:111.

Utkání Golden State Warriors - San Antonio Spurs
zdroj: Reuters autor: Kyle Terada

Výběr kouče Gregga Popoviche předváděl obzvlášť v první části skvělou práci v obraně a nutil domácí ke ztrátám, takže si brzo vypracoval dvouciferný náskok. Do poločasu narostl na dvacetibodový, protože jeden z nejofenzivnějších týmů soutěže nastřílel jen 42 bodů zatímco hráči Spurs 62, a to zejména díky Leonardovi, jenž se vrátil po zranění.

Ani na začátku druhé půle se mnoho nezměnilo, ale pouze do chvíle, než si Leonard podruhé během krátké chvíle podvrtnul kotník a z utkání musel po 23 minutách odstoupit. Na kontě měl 26 bodů a osm doskoků.

"Je to kruté. Dokázal se vrátit po zranění právě tohohle kotníku a hned dvakrát za sebou si ho znovu podvrtne. My se s jeho absencí nedokázali vyrovnat," posteskl si Manu Ginobili na adresu spoluhráče, který kvůli kotníku vynechal poslední duel předchozí série s Houstonem.

San Antonio ztráta nejlepšího hráče hodně poznamenala. Loňské finalisty NBA z Oaklandu to naopak nastartovalo a hlavně díky tandemu Curry, Kevin Durant se dostali čtyři minuty před koncem utkání podruhé do vedení. Rozhodovala nakonec dramatická koncovka. 

"Je to play-off. Nic se nedá předem odhadovat nebo očekávat. Vlítli na nás a my byli možná až zaskočení. Chvíli trvalo, než jsme se dostali do tempa. Dojít si takhle pro vítězství je pěkné, ale musíme se z toho poučit a příště vstoupit do utkání úplně jinak," řekl devětadvacetiletý ostrostřelec Curry.

Na začátku poslední minuty netrefil vyrovnávací trojku hostující Danny Green, na druhé straně se Curry střelou za dva body nemýlil a Warriors odskočili do pětibodového vedení. Bleskově sice ještě snížil Ginobili, ale po dalším úspěšném pokusu Curryho už Spurs dokázali pouze zkorigovat prohru. Hostující Patty Mills v poslední sekundě proměnil první trestný hod a ten druhý schválně minul, ale hráči Golden State si doskok pohlídali.

Je nám líto, video expirovalo.
San Antonio promrhalo náskok, vyhráli Golden State

V dresu Golden State byl nejlepším střelcem zápasu Curry se 40 body, 34 bodů přidal Durant. "Ve třetí části nás táhl svými body Steph (Curry), já se o to samé snažil v té poslední," řekl Durant.

Na dvouciferný počet dosáhl v domácím týmu už jen gruzínský pivot Zaza Pačulija (11 bodů, devět doskoků), jenž byl i u klíčového okamžiku zápasu. Právě na jeho nohu totiž po střeleckém pokusu dopadl Leonard a podruhé si zvrtl levý kotník. Hvězda Spurs ještě proměnila následující dva trestné hody, ale poté už nebyla schopna pokračovat ve hře. Po jeho odstoupení domácí předvedli šňůru 18:0 a nastartovali obrat.

Na straně poražených Spurs byl nejlepším střelcem s 28 body LaMarcus Aldridge. Střídající veterán Ginobili si zapsal 17 bodů, další náhradník Jonathon Simmons dal 12 bodů. Série bude v Oaklandu pokračovat druhým zápasem v noci z úterý na středu.

Finále Západní konference play-off NBA - 1. zápas

Golden State - San Antonio 113:111, stav série 1:0. 

Zdroj
ČTK, nba.com, ČT sport

Hlavní zprávy