Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Připíší si po dvou letech další titul? Basketbalistky USK chtějí zaskočit favoritky

Jekatěrinburg (Rusko) – Ať už v letošním Final Four skončí bez medaile, je jasné, že USK je momentálně nejúspěšnějším českým klubem napříč sporty. Basketbalistky USK mají každopádně možnost ve svém třetím Final Four v řadě napodobit svůj triumf z roku 2015. Tentokrát ale budou vedle Kursku, Jekatěrinburgu a Fenerbahce v pozici outsiderek, tím spíš, že klub momentálně trápí zdravotní stav největší hvězdy Sonji Petrovičové. Přímý přenos semifinále USK‒Kursk sledujte na ČT2 a webu ctsport.cz od 18:25.

Sonja Petrovičová v akci
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Jsme ty vzadu, moc se s námi nepočítá. Kursk celou sezonu neprohrál, Jekatěrinburg je doma a Fenerbahce se ještě posílilo o Candice Parkerovou. Ale tím, že jsme zase ve Final Four, jsme si dokázaly, že patříme do špičky, i když sezona byla jako na tobogánu. Teď chceme alespoň jednou vyhrát a získat medaili," řekla trenérka Natália Hejková.

Starosti jí však dělá zdravotní stav klíčové hráčky Sonji Petrovičové. Srbská mistryně Evropy a nejlepší střelkyně týmu má problémy už od čtvrtfinále. "Určitě pojede. Jen je otázka, jak a kolik minut bude schopná hrát. To se táhne v podstatě od play-off, začala trénovat, ale přidaly se další komplikace, tělo dostalo zabrat," uvedla Hejková, která má naopak už zpět Kateřinu Elhotovou po mateřské. Ta do Jekatěrinburgu jede i s pětiměsíčním synem.

Prvním soupeřem USK bude v semifinále Kursk, který základní skupinou i čtvrtfinále prošel bez porážky a dvakrát přehrál i USK. Nejprve doma po velkém boji 69:66, v Praze pak 73:49. Těsně vyhrál i oba vzájemné zápasy v sezoně 2014/15. S průměrem téměř 80 bodů na utkání má druhý nejlepší útok v soutěži, navíc je nejlepší v doskakování.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky USK se připravují na Final Four i s Petrovičovou

"Kursk je velký favorit nejen zápasu, ale celého Final Four. Za celou sezonu mají jedinou porážku z ligy, v Eurolize neprohrály. Nemáme co ztratit. Musíme však zuby nehty bránit a musí se nám dařit střelecky. Ne tak jako doma, kde jsme si připravily šance, ale nedokázaly jsme je proměnit," upozornila Hejková.

"V prosinci jsme s nimi odehrály dobrý zápas, i když jsme měly plno zraněných hráček a ještě jsme neměly Candice Dupreeovou. Prohrály jsme až po smolné koncovce. Takže šance tam je a myslím, že si na ně můžeme i věřit," uvedla česká reprezentantka Alena Hanušová.

Hra Kursku se opírá zejména o americké hvězdy Angel McCoughtryovou, dvojnásobnou mistryni světa a olympijskou vítězku, a Nneku Ogwumikeovou. O rozehrávku se starají Španělka Anna Cruzová a ruská reprezentantka původem z USA Epiphanny Princeová. Sílu pod košem ještě zvyšují Héléna Ciaková a ruský talent Maria Vadejevová. Nebezpečnou střelkyní zdálky je pak Jelena Kirillovová.

"Je to těžký soupeř v tom, že má spoustu hráček, které umí rozhodnout. I když jim to 30 minut nepůjde, za pět minut nás jsou schopné porazit. V tom je Kursk nepříjemný. Každý tým by chtěl mít z jejich první sedmičky jakoukoli hráčku. Jsou to osobnosti," konstatovala Hejková.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Fenerbahce, které je ve Final Four pošesté za sebou, a domácí Jekatěrinburg. Ten se mezi poslední týmy soutěže probojoval už dokonce podesáté v řadě, ale jen dvakrát z toho byl v této sérii celkový triumf, a to loni a v roce 2013. Třetí primát přidal UMMC už v roce 2003 a čtvrtým triumfem by se dotáhl na nejúspěšnější ruský tým soutěže Spartak Moskva.

Pražanky se zase druhým triumfem mohou stát nejúspěšnějším českým týmem. Dosud mají jednu výhru stejně jako Brno, které však ve Final Four bylo sedmkrát. Kursk a Fenerbahce zatím na titul čekají.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články