ČTsport

ČTsport
sobota 23. června 2018 Zdeňka

Hlavně nevyhrát. Basketbalistky si v 1. lize sázely vlastní koše

Velikost textu:
aktualizováno 7. 3. 2017 16:18

Praha – Duel v posledním kole základní části 1. ligy basketbalistek mezi Kralupy a Spartou se změnil v absurdní představení. Postupové propočty pro play-off razantně zafungovaly: Nikdo nechtěl vyhrát. Nejsnazší řešení? Hráčky si dávaly koše samy sobě, soupeřky se jim v tom snažily bránit, a to i fauly. Trestné hody byly pasé. Přitom rozhodčí takové praktiky vůbec neměli připustit. Prapodivné utkání i výkon mužů s píšťalkou řeší také disciplinární komise, která však do uzavření celé kauzy nechce věc komentovat.

Základní pravidlo zní: "Basketbal hrají 2 družstva o 5 hráčích. Cílem každého družstva je vstřelit míč do soupeřova koše a zabránit soupeři, aby dosáhl koše." Hráčky Kralup a Sparty obrátily tento kánon vzhůru nohama.

Vše začalo 61 sekund před koncem zápasu. Sparta snížila na 60:61. To se nehodilo Kralupům, a tak hned po vhození si daly vlastní koš. Rozhodčí jej uznali. Pražanky ale toužily prohrát, situaci napodobily na druhé straně. Pak už přišla jen série faulů a záměrně neproměněných trestných hodů. Konečný výsledek 62:63 z pohledu Sparty.

Podívejte se na závěr utkání (od 1:34:30):

Účel světil prostředky. Ještě za stavu 61:56 se Kralupy snažily získat body na správné straně. Když to však nešlo a zamýšlený výsledek byl daleko, začala střelba do vlastního koše. "Potřebovaly jsme vyhrát o devět bodů, abychom šly z lepšího místa do play-off. Chtěly jsme tedy zápas uhrát na plichtu, aby se prodlužovalo a my jsme měly šanci to znovu rozehrát. Nám nepomohla výhra o bod. Potřebovaly jsme o devět," řekla bezelstně organizační pracovnice kralupského družstva Radana Hniličková pro iSport.cz.

Za svým si i po divadelním závěru stojí. "Co je tady proti liteře sportu? Máte taktiku, chcete ji dodržet. My jsme chtěli prodloužení," prohlásila Hniličková.

Proč vlastní koše opětovala Sparta? Mohla by v tabulce skončit třetí a v play-off narazit na KP Brno B, což by jí nemuselo být po chuti. Osud si s oběma celky zahrál. V play-off, které začíná o víkendu, se Sparta s Kralupy opět utkají spolu.

Koše proti pravidlům

Nešťastný závěr dopustili sami rozhodčí. Pravidla basketbalu hovoří jasně: "Jestliže hráč úmyslně vhodí míč do vlastního koše, je to přestupek a koš se nepočítá." Jenže tohle bylo opomenuto.

"Že rozhodčí vlastní koše uznali, je samozřejmě chyba, která zápas ovlivnila. Nutno ovšem podotknout, že pokud se oba týmy uchýlí k podobné „taktice“, nemají sudí příliš způsobů, jak takovou situaci řešit. Zápas kvůli tomu ukončit nemůžete, protože se nejedná o přestupek," vysvětlil předseda České asociace basketbalových rozhodčích Robert Vyklický.

Jak z toho tedy ven? "Správně by ovšem po úmyslném vlastním koši měli přerušit hru, koš neuznat a nechat znovu rozehrát. Zároveň je pak na osobnosti každého rozhodčího, jak dokáže týmy upozornit, čeho se dopouští, protože se jedná o nesportovní chování. Dá se například pohrozit technickou chybou, nebo varovat před dalšími disciplinárními kroky, které můžou nastat. Rozhodčí měli navíc bezprostředně po utkání sepsat, co se na jeho konci stalo, a uvědomit příslušné svazové orgány. To se ale bohužel nestalo," dodal Vyklický. 

Holky nechtěly? Kdepak. Byly přemotivované

Zbývá ještě vysvětlit jednu otázku. Proč hráčky Kralup nakonec nedosáhly na remízu, když měly v závěru za stavu 61:62 k dispozici čtyři trestné hody? "Holky byly přemotivované. Jednu nedala, pak byl taky přešlap. Ony to chtěly nahodit, doskočit a dát. Bohužel ale hráčka jednou netrefila desku, jednou to netrefilo zařízení. Bohužel," vysvětlila Hniličková.

Zdroj: ČT sport, iSport

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.