Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

České basketbalistky čeká na domácím ME Španělsko, Maďarsko a Ukrajina

Praha – České basketbalistky se na domácím mistrovství Evropy utkají ve skupině A se stříbrnými olympijskými medailistkami ze Španělska, a nevyzpytatelnými Ukrajinou a Maďarskem. Skupiny A a B se odehrají na zimním stadionu v Hradci Králové, skupiny C a D bude hostit pražská hala Královka.

Hana Horáková losuje ME basketbalistek
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Vítězové čtyř skupin postoupí přímo do čtvrtfinále, týmy na druhých a třetích místech se křížem se skupinou ve stejném městě utkají o zbylá čtyři postupová místa. Od čtvrtfinále se turnaj přesune do O2 Areny. Turnaj začne 16. června, finále je na programu o devět dní později.

"Chtěli jsme se vyhnout Španělsku a to tam máme. Někoho silného jsme museli dostat. Ale jinak je los poměrně příznivý. Jak moc, ukáže až šampionát," řekl reprezentační trenér Ivan Beneš.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Beneš: Dobrý, nebo špatný los? Řekneme si po ME

Španělsko je spolu s obhájkyněmi titulu Srbkami největším favoritem šampionátu. Na loňském mistrovství Evropy sice obsadilo až třetí místo, ale letos na olympijských hrách v Riu došlo až do finále, kde nestačilo jen na favoritky z USA. V týmu působí Laia Palauová a Marta Xargayová, které oblékají dres USK Praha.

Trenér českého výběru Ivan Beneš:

"Těžko teď odhadovat naše ambice. Nejsme teď považovaní v Evropě úplně za favority. Doufám, že to prolomíme a budeme lepší než minule a budeme černým koněm turnaje. Chceme předvést pěkný basket v Hradci a pak se divákům ukázat i v Praze."

Češky by měly bojovat o druhé a třetí místo s Maďarskem a Ukrajinou, které vyšla skvěle kvalifikace, v níž vyhrála skupinu dokonce před Srbskem. Hlavní ukrajinskou hvězdou je Alina Jagupovová. "Ukrajina je nevyzpytatelný soupeř. Sice nemá velké úspěchy, ale v kvalifikaci předváděla skvělé výkony. To je varování. Maďarsko je také kvalitní tým. Budeme mít co dělat, ale uděláme vše pro to, abychom uspěli a dostali se do Prahy," řekl Beneš s tím, že čtvrtfinále je cílem českého celku.

Podívejte se na záznam slavnostního losu ME basketbalistek 2017:

S losem byly spokojeny i reprezentantky. "Pro nás je to docela dobré a hratelné. Pokud proti Ukrajině a Maďarsku odehrajeme dobré zápasy, tak šance tam určitě je. Mohlo to dopadnout hůř a mohly jsme mít skupinu smrti se Španělskem, Srbskem a Belgií. Tam bychom v podstatě neměly šance, teď tam šance je," věří Alena Hanušová.

"Spousta lidí by si možná myslela, že to nebude úplně ta nejlehčí skupina. Ale Španělsko je výzva. Můžeme ukázat, že se dokážeme měřit s tak kvalitním soupeřem. Zároveň tam hrají naše spoluhráčky z USK, které známe," uvedla reprezentantka Ilona Burgrová. "Ukrajina je velmi silná. Bude to jeden z černých koňů turnaje. A Maďarsko je velmi houževnaté a nevyzpytatelné," dodala jedna z opor českého týmu.

Cíl je zřejmý a neoddiskutovatelný: postup do čtvrtfinále. "Španělsko je jasným favoritem, ale mezi ostatními třemi týmy to bude velmi vyrovnané. Byla bych ráda, kdybychom postupovaly ze druhého místa," řekla Burgrová.

Přívětivé čtvrtfinále

Českému týmu přál los i vzhledem k možnému kříži pro boj o čtvrtfinále. Pokud obsadí druhé či třetí místo ve skupině, střetne se s druhým, či třetím týmem skupiny B, kde jsou Turecko, Bělorusko, Slovensko a Itálie. "To je důležité, že kříž je velice dobrý. Tam jsou všechny týmy, které lze reálně porazit," řekl Beneš.

V Praze jsou favoritkami na přímý postup Rusky ve skupině D a ve skupině C se o prvenství utkají Francouzky s obhájkyněmi titulu Srbkami se Sonjou Petrovičovou, která bude hrát v domácí hale svého klubu USK Praha. Stejnou výhodu bude mít i lotyšská opora Aneta Šteinbergaová.

Čas zazářit

Heslem mistrovství je anglické "Time to shine", tedy "Čas zazářit". Nastane ta správná doba pro české reprezentantky? Poslední šampionát na našem území dopadl nad očekávání dobře. Národní tým dokráčel až do finále mistrovství světa v roce 2010.

"Za poslední roky jsme v naší zemi uspořádali mnoho sportovních akcí mezinárodního formátu. Evropský šampionát basketbalistek bude spolu s tím světovým z roku 2010 patřit k nejvýznamnějším," prohlásil při rozlosování šéf českého basketbalu Miroslav Jansta.

Během ceremonie byl představen i oficiální maskot ME. Je jím animovaná víla Shiny.

Podívejte se na představení maskota šampionátu:

Evropský šampionát se v České republice bude hrát potřetí. V roce 1995 v Brně slavily titul Ukrajinky, domácí basketbalistky byly sedmé. V roce 2010 Česko hostilo světový šampionát, na kterém domácí hráčky došly až do finále.

Los mistrovství Evropy basketbalistek 2017

Skupina A (Hradec Králové): Španělsko, Ukrajina, Česká republika, Maďarsko.

Skupina B (Hradec Králové): Turecko, Bělorusko, Slovensko, Itálie.

Skupina C (Praha): Francie, Srbsko, Řecko, Slovinsko.

Skupina D (Praha): Rusko, Černá Hora, Lotyšsko, Belgie.

Program:

16. června: Maďarsko - Španělsko, Ukrajina - Česká republika, Bělorusko-Itálie, Turecko - Slovensko, Srbsko - Řecko, Slovinsko - Francie, Lotyšsko - Rusko, Belgie - Černá Hora.

17. června: Česká republika - Maďarsko, Španělsko - Ukrajina, Slovensko - Bělorusko, Itálie - Turecko, Francie - Srbsko, Řecko - Slovinsko, Černá Hora - Lotyšsko, Rusko - Belgie.

18. června: volný den.

19. června: Maďarsko - Ukrajina, Česká republika - Španělsko, Bělorusko - Turecko, Slovensko - Itálie, Srbsko - Slovinsko, Francie - Řecko, Lotyšsko - Belgie, Černá Hora - Rusko.

20. června: baráž o čtvrtfinále.

21. června: volný den.

22. června: čtvrtfinále.

23. června: volný den.

24. června: semifinále a zápasy o umístění.

25. června: finále a zápasy o umístění.

Zdroj
ČTK, fiba.com, ČT sport

Hlavní zprávy