Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Basketbalisty čeká los ME, vyhnou se Řecku a Itálii

Istanbul - Čeští basketbalisté se v průběhu dnešního odpoledního losu v Istanbulu dozví jména pěti soupeřů, se kterými se utkají v základní skupině mistrovství Evropy. A rozhodne se také o zemi, do které příští rok v září pocestují, jelikož turnaj stejně jako loni spolupořádají čtyři země - Turecko, Finsko, Izrael a Rumunsko. Češi jsou při losu ve druhém koši a vyhnou se tak silným celkům Řecka, Itálie a Lotyšska.

Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga ale zcela jistě narazí na někoho ze silné čtyřky Španělsko, Litva, Francie, Srbsko. Nejčerstvější zkušenost přitom mají se Srbskem, které je v kvalifikaci připravilo o účast na olympijských hrách.

Týmy budou rozděleny do čtyř skupin po šesti a nejlepší čtyřka z každé základní skupiny postoupí do play-off. FIBA tak vsadila na model z posledního ME, kdy musela pro šampionát kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině narychlo hledat jiného pořadatele.

Každý z pořadatelů si opět mohl vybrat strategickou partnerskou zemi z účastníků do své základní skupiny. Finsko si zvolilo Island, Izrael Litvu, Rumunsko sousední Maďarsko a Turecko vytvořilo silné partnerství s Ruskem.

Vzhledem k tomu, že český výběr vede izraelský kouč Ginzburg, mohli by se Češi cítit jako doma v izraelské skupině. Hratelnější by měla být finská skupina, podobně i rumunská.

Naopak turecká skupina bude podle všeho nejsilnější, na druhou stranu by byla zajímavá pro českou oporu Jana Veselého, který obléká dres Fenerbahce Istanbul. V turecké metropoli navíc bude probíhat i play-off.

Rozdělení košů pro los basketbalového ME 2017:

1. koš: Španělsko, Litva, Francie, Srbsko

2. koš: Řecko, Itálie, Česká republika, Lotyšsko

3. koš: Chorvatsko, Izrael, Finsko, Turecko

4. koš: Rusko, Slovinsko, Maďarsko, Gruzie

5. koš: Německo, Belgie, Polsko, Černá Hora

6. koš: Island, Velká Británie, Ukrajina, Rumunsko

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články