Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Návrat po dvou letech. V reprezentaci je opět pivotka Kulichová

Praha - Do basketbalové reprezentace se po více než dvou letech vrátila Petra Kulichová. Zkušená pivotka tureckého Botassporu Adana se objeví v přípravném bloku před červnovým mistrovstvím Evropy na české půdě. Domácí výběr se představí v sobotu v přátelském utkání v Lotyšsku.

V minulé sezoně se trenér Ivan Beneš soustředil zejména na hledání nových mladých hráček, nyní už začíná zapojovat tradiční opory. Oproti posledním velkým turnajům sice v nominaci stále chybějí hráčky jako Romana Hejdová, Kateřina Hindráková, Tereza Pecková, Kateřina Bartoňová či Kateřina Elhotová, která je na mateřské, ale na přípravný kemp už dorazily zkušené pivotky Kamila Štěpánová, Ilona Burgrová i Kulichová, jež naposledy reprezentovala na mistrovství světa v roce 2014.

"Oslovili jsme i ty hráčky, které měly v létě z různých důvodů volno," řekl trenér Beneš. "Chtěli jsme se vidět s kandidátkami pro nominaci na příští rok a prověřit je v jednom přípravném utkání. A samozřejmě jsme chtěli blíž poznat i další hráčky, které přicházejí do úvahy," dodal.

Na rozehrávku má už v reprezentaci prověřené Kateřinu Sedlákovou a Lenku Bartákovou, které doplňuje dvacetiletá Eva Kopecká. Chybí naopak dlouholetá reprezentantka Bartoňová. "Katka teď působí v Řecku, sledujeme ji, ale pro tuhle chvíli jsme dali přednost jiným třem rozehrávačkám," uvedl Beneš.

Šanci dostávají i další mladé hráčky Veronika Šípová a Michaela Krejzová, jež začínají naskakovat do Evropské ligy v dresu USK, sedmnáctiletá pivotka Kateřina Rokošová či Sarah Beránková.

"Chtěli jsme, aby holky viděly, že si jejich výkonů všímáme, a zkusili jsme si porovnat, co nám předvedou v ženském nároďáku. Celkově jsme hráčky vybírali podle toho, kdo se nám líbil v minulé sezoně, v přípravných utkáních v létě, a oslovili jsme i ty hráčky, co podávaly velmi dobré výkony v mládežnických reprezentacích," vysvětlil Beneš.

Naopak kvůli nemoci nemohl povolat Kristýnu Brabencovou a zranění kotníku vyřadilo i Karolínu Elhotovou.

Nominace národního týmu basketbalistek na přípravné utkání s Lotyšskem (19. listopadu)

Rozehrávačky: Lenka Bartáková (Nymburk), Kateřina Sedláková (Handicap Brno), Eva Kopecká (KP Brno).
Křídla: Michaela Stejskalová (Gran Canaria/Španělsko), Renata Pudláková (Slavia Praha), Sarah Beránková (KP Brno), Tereza Vyoralová, Michaela Krejzová, Veronika Šípová.
Pivotky: Alena Hanušová, Ilona Burgrová (všechny USK Praha), Petra Kulichová (Botasspor Adana/Turecko), Kamila Štěpánová (Lille/Francie), Kateřina Rokošová (Karlovy Vary).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články