Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalistky USK čeká vstup do Euroligy, cílem je znovu Final Four

Praha - Basketbalistky ZVVZ USK Praha touží postoupit potřetí za sebou až mezi čtyři nejlepší celky Evropské ligy. Pražanky do turnaje nastoupí v téměř totožné sestavě, která letos skončila čtvrtá a v loňském roce dokonce celou elitní soutěž vyhrála. Tým vedený trenérkou Hejkovou zahájí Euroligu ve čtvrtek na hřišti maďarského Györu.

"Jdeme do sezony se stejnými cíli jako loni, a to obhájit titul a probojovat se do Final Four Evropské ligy," řekl generální manažer USK Marek Kučera. "Euroliga je pro nás nejvíce a chceme uspět. Ale už samotný postup ze skupiny bude obtížný, protože máme těžkou skupinu," doplnila trenérka Natália Hejková.

Pražanky se ve skupině A utkají s Fenerbahce Istanbul, tureckým Mersinem, Wislou Krakov, Györem, Montpellierem, Schiem a Kurskem. Právě ruský celek, který v minulém ročníku skončil ve čtvrtfinále, je podle Hejkové hlavním favoritem.

"Kvalitou a podmínkami odskakuje Kursk, který se posilnil, bude to velký oříšek. Navíc cesta, která je velkým strašákem... Pro mě je to favorit nejen skupiny, ale celé Euroligy," řekla Hejková o Kursku, který přivedl do kádru velký ruský talent Marii Vadějevovou, Annu Cruzovou a Angel McCoughtryovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky USK se připravují na vstup do Euroligy

"Znovu jsme ve skupině, která je silnější než ta druhá, není tam vyložený outsider a každé utkání je důležité. Je tam tradičně silné Fenerbahce, pak Schio, se kterým jsme byly ve čtvrtfinále. Zápasy s Krakovem a Montpellierem také bývají složité. Do Kursku a Mersinu je navíc komplikované cestování," vyjmenovala Hejková. 

"Musíme se koncentrovat na každý zápas, protože může být v konečném zúčtování důležitý každý bod. Dostat se mezi čtyři postupující bude těžké," dodala. Trenérka má k dispozici téměř stejný kádr jako v minulé sezoně. Z opor vypadla jen Kateřina Elhotová, která je na mateřské. Candice Dupreeová by se pak měla připojit až v novém roce.

Většina opor v týmu zůstala, přišly ale i mladší hráčky

Jinak zůstaly Kia Vaughnová, Anete Šteinbergaová, stříbrné medailistky z olympijských her Laia Palauová a Marta Xargayová, bronzová Sonja Petrovičová i všechny české hráčky. Ty navíc doplnily i mladé Češky, které budou postupně sbírat zkušenosti. Právě široký kádr 14 hráček je aktuálně důležitý proto, že Hejková může zejména v české lize nechávat odpočívat zahraniční opory, které za sebou mají náročný program.

Srbka Petrovičová totiž vzhledem k účasti na olympijských hrách i v zámořské WNBA měla v létě volno jen pět dní. To samé Španělka Xargayová. "Bude pro nás oříšek v tom, že některé hráčky neměly přes léto žádné volno a budeme muset pracovat s jejich únavou. Musíme zamezit tomu, aby byly unavené a otrávené," doplnila slovenská trenérka.

České mistryně vstoupí do Euroligy ve čtvrtek na hřišti Györu. Ve dvou základních skupinách se bude hrát až do 22. února, následně čtyři nejlepší celky z každé skupiny postoupí do čtvrtfinále, kde se bude hrát o postup do Final Four. To se uskuteční od 14. do 16. dubna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články