Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

S cihlami na vrchol. Basketbalisté Handlové prožili hodně netradiční trénink

Handlová – Celek nejvyšší basketbalové soutěže na Slovensku z Handlové musel kvůli přestavbě haly vynechat jednu sezonu. Aby se zbrusu nové mužstvo nabilo týmovým duchem, zvolil český trenér Lubomír Růžička netradiční trénink. Do tašky ukryl dvanáct cihel ze staré arény a více než padesátikilogramové břemeno nechal vynést hráče na vrchol velmi příkré Bralové skály.

Basketbalisté Handlové na neotřelém tréninku
zdroj: Handlová - archiv klubu

Původně se měl trénink odehrávat v hale. Hráči však v předvečer dostali zprávu o změně. Měli si přinést věci na ven a vodu. Čekalo je překvapení. Ráno odjeli do nedalekého Rematy a tam dostali od kouče černou tašku. Úkol zněl jasně: vynést ji na Bralovou skálu, vrchol ve výšce 826 metrů nad mořem.

"Byli jsme ve fázi, že tým byl spolu krátce, pouze tři týdny. Je to nově vzniklý tým, kde se dvanáct hráčů neznalo… Cítil jsem potřebu u nich probudit vášeň pro klub, značku, město. Hlavní odkaz je, že v kolektivním sportu, pokud chcete dosáhnout úspěchu, nesmíte zapomenout, že je to týmová práce," vysvětlil Růžička.

Kouč se neinspiroval žádnou konkrétní předlohou. Myšlenka se zrodila spíše jako nenadálý impulz. "Nápad vznikl den před samotnou realizací. Byl jsem na skále se svojí rodinou. Místo mě zaujalo svou náročností a tím, že dominanta trčí přímo nad městem, kde hrajeme. A že se rekonstruovala hala, proto ty cihly," uvedl.

Mise splněna

Basketbalisté nesměli tašku položit a na výstup měli 35 minut. "Převýšení je to obrovské, zvládli to v pohodě. Za 27 minut, i když to bylo pro ně velmi fyzicky náročné," zdůraznil Růžička.

Na vrcholu bagáž hráči otevřeli a čekalo na ně dvanáct cihel ze staré haly. Na nich byla napsaná hesla jako třeba srdce, vášeň nebo sny. Od nejstaršího po nejmladšího si pak jednotlivé kousky brali a vysvětlovali svou volbu. "Chtěl jsem, aby se těch dvanáct cihel vrátilo zpátky i s poselstvím. Hráči mají svoje motto na skříňkách. Dokonce se snad oslovují podle těch přezdívek," prozradil Růžička.

Hlavní je vytvořit tým

Pro trenéra Handlové a asistenta české reprezentace je důležitá komunikace uvnitř nově vznikajícího celku. "Šlo především o to, aby si hráči navzájem pomáhali a aby spolu komunikovali. Procházíte krajinou, která je nedotčená člověkem, takže musíte přelézat různé překážky. Hráči museli volit různou cestu, k tomu bylo potřeba, aby spolu mluvili. To je jako na hřišti, chci, aby spolu komunikovali tam i mimo něj," prohlásil Růžička.

"Jako nováčci ligy máme jako primární cíl vytvořit tým. Není to otázka týdne, je to běh na dlouhou trať," zdůraznil trenér jeden z hlavních motivů nadcházející sezony. "Co se týče výsledkových cílů, rádi bychom po základní části byli do první šestky a zabojovali o druhé kolo play-off, to znamená semifinále. Je to reálný cíl, ale bude těžké ho naplnit, protože konkurence ve slovenské extralize se zvyšuje," uzavřel Růžička.

Zdroj
ČT sport, sme.sk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články