Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Děčín porazil potřetí Prostějov a opět se dostal do finále NBL

Prostějov – Basketbalisté Děčína se dostali do finále Kooperativa NBL znovu po roce, když ve čtvrtém semifinále zvítězili v Prostějově 74:68, a sérii tak ovládli 3:1 na zápasy. Finálovým soupeřem bude lepší ze série mezi Pardubicemi a Nymburkem, se kterým loni Děčín ve finále prohrál.

Utkání Prostějov - Děčín
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Děčín přitom do čtvrtého semifinále vykročil velmi špatně a v první čtvrtině prohrával už 4:21. Pak se ale zmátořil a šňůrou 20:5 se vrátil do zápasu. Pomohl k tomu hlavně Jiří Jelínek, který dal ve druhé čtvrtině devět bodů.

"Úvod z naší strany byl hrůzostrašný, když jsme prohrávali 4:21, tak to s námi nevypadalo vůbec dobře. Naštěstí jsme si pomohli útočným doskokem a také tím, že jsme věřili, že můžeme obraz hry změnit," řekl trenér Děčína Pavel Budínský. 

Válečníci se uklidnili a ve třetí čtvrtině se ujali vedení, které už nepustili. Rozehrál se zejména reprezentant Tomáš Vyoral, který byl s 19 body a pěti asistencemi nejlepším hráčem vítězů. 

Je nám líto, video expirovalo.
Děčín je prvním finalistou NBL

"V druhém poločase už byla na obou týmech vidět fyzická únava. Nám se vyplatilo to, že jsme stále chodili za útočným doskokem, a konečně přišla i úspěšná střelecká sekvence. Mám na mysli Luboše Striu, který dal čtyři trojky z šesti, a také Tomáš Vyoral tam dal důležité koše," vyzdvihl Budínský.

"Děčín to utkání postupně přebral. Už jsme nestíhali i v obraně v situacích jeden na jednoho, i vlivem únavy," souhlasil domácí kouč Zbyněk Choleva. Prostějovu nepomohlo ani 21 bodů Jana Tomance a 19 bodů dalšího reprezentanta Lukáše Palyzy. Ten sice dal čtyři trojky, ale hosté mu zápas otrávili častými fauly a Palyza tak měl menší úspěšnost střelby než v předchozích duelech. 

Choleva si postěžoval, že se domácím rozrostla marodka. "Chybí nám kromě rozehrávače i dva důležití pivoti. Naše hra, tedy clony hráče na míč, se trochu rozpadla, byť Honzovi Tomancovi se dnes dařilo. Chyběly nám body klasického pivota zpod koše," řekl. 

Pro Děčín je to druhé finále v historii. Loni to ve městě vzbudilo basketbalovou horečku a Válečníci dokonce vyprodali zimní stadion. Postupem do finále potvrdili druhé místo po základní části právě před třetím Prostějovem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články