Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalistky USK chtějí v Itálii vykročit za postupem

Schio - Basketbalistky ZVVZ USK Praha čeká klíčové utkání celé sezony. V úvodním čtvrtfinále Evropské ligy se obhájkyně titulu představí na palubovce Schia a jejich cílem je vítězství, aby nemusely riskovat návrat do Itálie k případnému třetímu, rozhodujícímu zápasu. Přímý přenos sledujte od 20:30 exkluzivně na našem webu.

Radost basketbalistek USK
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

České mistryně postoupily do play-off z třetího místa v základní skupině, a tak začínají na hřišti soupeře. Jejich protivníkem je sedminásobný italský mistr, který překvapivě skončil na druhém místě skupiny A s bilancí 10 výher a čtyři porážky."Všechno stojí na prvním zápase. Hrát rozhodující zápas venku už je těžké. Proto chceme první zápas vyhrát a doma to (v pátek) doklepnout," prohlásila trenérka Natália Hejková.

V současnosti jde o nejlepší italský tým, který získal poslední tři tituly. Jeho síla je především v ofenzivě a také v doskakování, protože pod košem kraluje francouzská reprezentantka Isabelle Yacoubouová, která patří mezi nejdominantnější pivotky v Evropě. Sílu rodačky z Beninu dokazuje fakt, že je držitelkou národního rekordu Beninu ve vrhu koulí 15,15 metru z roku 2004. V této sezoně je s průměrem 14,5 bodu na utkání nejlepší střelkyní Schia.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky ZVVZ USK Praha čeká italské Schio

Italský celek však podobně jako USK spoléhá zejména na týmové pojetí. Vedle Yacoubouové patří k oporám také Američanky Jolene Andersonová a Ashley Walkerová či italská reprezentační rozehrávačka Giorgia Sottanaová. "Je to typicky evropský tým, jsou tam hlavně Italky. Není to jako ruské týmy, kde jsou Američanky, které dokážou samy vyhrát zápas," všimla si česká reprezentantka Tereza Vyoralová. "Schio hraje spolu velmi dlouho, je sehrané, chytilo formu a těží z dobré nálady," dodala Hejková.

Sice již bude mít k dispozici uzdravenou Sonju Petrovičovou, ale mimo hru se zraněným prstem je stále americká opora Candice Dupreeová. A tak se USK povedlo na poslední chvíli přivést posilu v podobě lotyšské reprezentantky Anety Steinbergaové. Čeká ji premiéra v Eurolize, ale jde o zkušenou hráčku na pozici tři, která na posledním mistrovství Evropy dávala v průměru 15 bodů na utkání. Při debutu za USK v české lize se blýskla 23 body do koše Strakonic.

Schio hraje v Evropské lize třináctou sezonu a dosud bylo nejlépe sedmé. Letos však v Itálii věří, že by se tým mohl poprvé probojovat mezi čtyři nejlepší celky. "Naše sezona je už teď úspěchem, ale věříme, že máme ještě na víc. USK je sice šampion, který budí respekt, a nečeká nás rozhodně nic lehkého, ale my se nevzdáváme před žádným soubojem," prohlásila střelkyně Schia Andersonová, která se z mládežnických reprezentací USA zná s pivotkou USK Kiou Vaughnovou. "Je to už asi deset let, co jsme spolu hrávaly. Hrát proti ní je pro mě pocta a moc se na to těším," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články