Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Basketbalistky USK přivítají španělské mistryně z Girony

Praha - Po reprezentační přestávce se znovu rozbíhají boje v Evropské lize basketbalistek a obhájkyně titulu ze ZVVZ USK Praha přivítají od 19:00 španělskou Gironu. Bude to v prestižní soutěži jejich poslední domácí zápas před sérií tří těžkých duelů na hřištích soupeřů. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web.

České šampionky mají na kontě dvě prohry z pěti zápasů, po nepřesvědčivém vstupu do sezony se ale už přece jen rozehrály a poslední dvě utkání jasně vyhrály. "Zejména výhra nad Castors Braine byla velmi důležitá, protože byla venku. Ale abychom se udržely v horní polovině tabulky, musíme vyhrávat dál," řekla trenérka Natália Hejková.

Ke zlepšeným výkonům přispěl i návrat Sonji Petrovičové po zranění. Srbská mistryně Evropy potvrdila formu i během reprezentační přestávky a v kvalifikačních zápasech nastřílela 17 a 28 bodů. Pražanky budou navíc znovu spoléhat zejména na obranu, kterou mají nejlepší v soutěži. V průměru zatím inkasovaly jen 53,6 bodu na utkání. K tomu mají i nejlepší doskok.

Povinnosti v národním týmu si plnily Srbka Tijana Ajdukovičová, Španělky Laia Palauová a Marta Xargayová a také Karolína Elhotová, která se zúčastnila kempu českého B-týmu. Trenérka Hejková sice měla k dispozici jen polovinu kádru, hráčky však alespoň měly možnost si v průběhu sezony psychicky odpočinout a nabrat síly. Navíc přípravu si zpestřily zápasy s kadety Sokola Pražského a dorostenci USK.

Girona zatím vyhrála jediný zápas

Ve středu je však čeká výzva v podobě nováčka Euroligy, který v minulém ročníku překvapivě vyhrál španělskou ligu, když prohrál jen tři zápasy. Přes léto Girona posílila kádr, přesto se jí zatím v Evropské lize příliš nedaří a z pěti zápasů vyhrála jediný, o dva body nad Krakovem. V posledním zápase ale trápila favorizovaný Jekatěrinburg, se kterým prohrála jen 71:76.

Klíčovou postavou Girony je americká rozehrávačka Chelsea Grayová, která hraje první sezonu v Evropě a v průměru sbírá 15 bodů a pět asistencí na utkání. Proti Jekatěrinburgu se blýskla dokonce 20 body. Pod košem úřadují reprezentantka Mali Naignouma Coulibalyová a opora řeckého národního týmu Artemis Spanuová. Při střelbě za tři body je nebezpečná Litevka Vita Kuktieneová, která zatím proměnila devět ze svých 16 pokusů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články