Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Po nepovedeném poločase USK nakonec jasně přehrál Krakov

Praha - Basketbalistky ZVVZ USK Praha ve 4. kole Evropské ligy zvládly domácí zápas s Wislou Krakov a vyhrály 64:40. Připsaly si druhou výhru ve skupině B. Obhájkyně titulu se sice znovu herně trápily, pomohl jim ale návrat srbské mistryně Evropy Sonji Petrovičové po zranění. V dresu Krakova neodvrátila prohru ani česká křídelní hráčka Kateřina Zohnová, která dala dva body.

"Nebylo to hezké utkání, ale důležité vítězství, protože kdybychom prohrály s Wislou, tak bychom šly na bod mrazu se sebedůvěrou," řekla trenérka USK Natália Hejková. "Někdy je takto vybojované vítězství cennější, než když se daří celý zápas. Samozřejmě nikdo z nás úsměv na tváři nemá, ale ubojovaly jsme to, což je důležité," dodala.

Návrat Petrovičové se na hře USK pozitivně projevil už v úvodu utkání. České mistryně začaly aktivně a jen velmi dobře hrající Laura Nichollsová s nimi v dresu Krakova držela krok.

Jenže za stavu 15:10 minuly hráčky USK několik jednoduchých střel z pod koše a začaly se trápit. A to zejména pivotka Kia Vaughnová. Hra domácích se vrátila k nepřesnostem z předchozích zápasů a především ve druhé čtvrtině se nadřely na každý koš. Jen Kateřina Elhotová si udržela přesnou mušku a zařídila těsné poločasové vedení.

"Kromě Čaki (Elhotová) tam dlouho nebyl nikdo, kdo by dal více bodů. Ale věděly jsme, že musíme pokračovat ve své hře, a že se někdo další chytí," řekla Petrovičová. "Kolik jsme toho zahodily, to jsem snad nikdy neviděla. Nepamatuji si, aby tolik jasných košů vypadlo z obroučky. Takže jsme zlomily i smůlu," dodala Hejková.

Do druhé půle nastoupily obhájkyně titulu přeci jen s přesnější hrou a s pokusem hostů o zónovou obranu si rychle poradily. Získaly mírný náskok a zlomily odpor soupeře. Důležitý koš pak dala Petrovičová v poslední vteřině třetí čtvrtiny, a tak do poslední části měly Pražanky náskok osmi bodů.

"Trochu jsem zvyšovala hlas o poločase, protože v Eurolize je třeba hrát na 110 procent a ne na 95. Hodně nám pomohla obrana, která se zlepšila, a pak se i lépe útočilo. Musíme hrát v útoku to, co se nám daří, a ne něco vymýšlet jako v první půli," konstatovala Hejková.

Pak se navíc po 11 nepřesných střelách v řadě prosadila i Vaughnová. "Kia to vzala správně, nevzdala to a nakonec to tam napadalo," řekla Hejková. Petrovičová navíc trojkou zařídila devět minut před koncem vedení už o 15 bodů. Poslední čtvrtina byla vůbec v režii srbské opory, která nastřílela 16 bodů, a hráčky USK získaly nakonec jasné vítězství.

"K našemu optimálnímu výkonu to má stále ale ještě daleko. Poprvé jsme hrály v kompletní sestavě, ale souhra stále vázne. Navíc hráčky by si potřebovaly odfrknout, tak uvidíme, co s námi udělá reprezentační přestávka, která je v druhé půlce listopadu," dodala Hejková.

USK Praha - Wisla Krakov 64:40 (18:16, 29:28, 41:33)

Nejvíce bodů: Petrovičová 16, Kateřina Elhotová 14, Vaughnová 12 - Nichollsová 13, Ouvinaová 8, Petersová 6. Fauly: 15:13. Trestné hody: 10/5 - 11/7. Trojky: 5:1. Doskoky: 49:36.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články