Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Ginzburg: Úspěch basketbalistů je ceněn i v Izraeli

Lille - Historie samostatného českého basketbalu ještě takový moment nezažila a úspěch národního týmu se odráží i na izraelském trenérovi reprezentace Ronenu Ginzburgovi. Postup do čtvrtfinále po výhře 80:59 nad Chorvatskem vzbudil velký rozruch i v jeho rodné zemi.

Ronen Ginzburg
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Jsem šťastný, že se nám povedl takový úspěch pro český basketbal. Je skvělý pocit být s Českou republikou ve čtvrtfinále mistrovství Evropy, navíc po takovém skvělém zápase. Teď se o tom mluví po celé Evropě. Všichni jsou hrozně překvapení. I v mé rodné zemi Izraeli to vzbudilo velký rozruch," řekl Ginzburg.

"Basketbal je v Izraeli hodně populární a umí tam ocenit, čeho jsme tu dosáhli. Já měl více než sto SMS, rozdal jsem mnoho rozhovorů. Je opravdu cítit, že jsme dosáhli něčeho velkého," popisoval reprezentační kouč.

Ginzburg, který v sobotu oslaví dvaapadesáté narozeniny, si úspěchu váží o to více, že v Česku žije už devět let a našel tu svůj druhý domov. "Už když jsem poprvé do Česka přijel, tak jsem se do této země zamiloval. Je to skvělá země, aniž si to Češi tolik uvědomují. Ale to tak bývá, že když žijete v nějaké zemi, tak nevnímáte, jak je skvělá. Já přišel zvenčí, sice také ze skvělé země, i když v Izraeli řešíme nějaké problémy, ale vím, že byste si měli své země vážit. Česko je teď můj druhý domov," prohlásil Ginzburg, který sedm let trénoval v Nymburce a nyní je druhý rok u reprezentace.

Problém ale stále má s češtinou, stejně jako většina cizinců. "Docela rozumím. Když poslouchám diskuze, tak se chytám. Poslouchám, ale nemluvím. Občas je to má taktika, tvářit se, že nerozumím. Je to ale těžký jazyk, stejně jako hebrejština," řekl Ginzburg. "Občas ale něco na kluky řeknu. Jedeme, šup, šup, a podobně. Pár slov zvládám," dodal.

Zvykl si i na jinou mentalitu Čechů. "V Izraeli se žije, jako by to byl poslední den v životě. Hodně radosti a nadšení. V Česku jsou lidé klidnější. Největší rozdíl je ale při řízení auta. V Izraeli je to neustálé houkání, bum, bum, bum. To v Praze se skoro nehouká," srovnával Ginzburg.

"Každá země žije rozdílně, ale obě země toho mají i mnoho společného. Češi vždy pomáhali Izraeli. První zbraně, které jsme používali na svou obranu, byly z Česka. Izrael nemá příliš spřátelených zemí, ale Česko je jednou z nich. Proto se mi v Česku žije snadněji," dodal.

Často za ním do Prahy jezdí i přátelé. "Jezdí mě navštěvovat. Podporují český turismus," usmíval se Ginzburg. "Líbí se jim v Praze. Pivo je skvělé. Já osobně ale preferuji vodku," prozradil. Tu si zřejmě neodpustí ani při oslavách úspěchu na mistrovství Evropy, který může být ještě výraznější. Ginzburg by totiž rád ve čtvrtfinále zaskočil i ve středu Srby. "Mají hodně hvězd. Jsou lepší než Chorvaté. My ale máme nyní takové sebevědomí, že se pokusíme znovu překvapit a vyhrát," slíbil kouč českých basketbalistů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články