Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Češi se s Litvou poperou o první místo. Nastoupí hvězda Valančiunas?

Riga - Českým basketbalistům v cestě za vítězstvím ve skupině stojí poslední protivník, a to ten nejtěžší - Litva. Aby obhájce stříbrných medailí porazili, potřebují především zastavit hvězdného pivota Jonase Valančiunase. Pomoci by jim v tom mohla i horečka, kvůli které opora Toronta v NBA nenastoupila do včerejšího duelu s Estonskem. Utkání mezi českými basketbalisty a Litvou začne ve 20:30 SELČ. Přímý přenos vysílá ČT Sport a náš web.

"Někde chytil virus. Měl vysoké teploty, tak zůstal na hotelu. Izolovali jsme ho od ostatních hráčů, aby se to nešířilo. Věříme ale, že na zápas s Českem už bude k dispozici," řekl lékař litevského týmu Vytenis Trumpickas.

Pokud by ho však nemoc obrala alespoň o část sil, pro český tým by to byla dobrá zpráva. Právě na Valančiunasovi totiž stojí současná litevská hra. Na šampionátu dosud v průměru nasbíral 19,7 bodu a 10 doskoků na utkání. Mezi nejlepšími střelci šampionátu je čtvrtý a mezi "doskakovači" dokonce druhý. A především v duelu s Belgií si pod košem dělal téměř co chtěl.

"Ztráta Valančiunase by pro ně byla velká rána, ale i tak tam mají spoustu kvalitních hráčů," řekl český rozehrávač Tomáš Satoranský. "Je ale pravda, že Litva tady ukázala, že není tak dominantní jako v posledních letech. A bez Valančiunase by to měla mít ještě těžší. Musíme si odpočinout a jít do toho zápasu s tím, že můžeme vyhrát," dodal.

Pokud třiadvacetiletý Valančiunas přeci jen proti Česku nastoupí, trenér Ronen Ginzburg věří, že si s ním jeho svěřenci poradí. "My máme také dobré pivoty. Honzu Veselého, Petra Bendu, Pavla Houšku... Před dvěma týdny odvedli v přípravě dobrou práci na španělské hvězdě Pauovi Gasolovi, a když jim budou pomáhat spoluhráči, tak nevidím důvod, proč bychom neměli zvládnout i Valančiunase, i když je to skvělý hráč," prohlásil kouč českého týmu.

Veselý vs. Valančiunas – příběh velké generační rivality

Hlavní penzum práce by bylo zřejmě na Veselém, pro kterého je Valančiunas velkým generačním rivalem. Oba spolu bojovali o ceny pro nejlepšího mladého hráče (Veselý vyhrál v roce 2010 a Valančiunas v letech 2011 a 2012), oba byli draftováni do NBA ve stejném roce 2011 hned po sobě jako pátý a šestý v pořadí. Zatímco Veselý se po třech letech vrátil zpět do Evropy, Valančiunas měl větší štěstí na tým a v Torontu se zařadil mezi důležité hráče. V minulé sezoně měl v NBA průměry 12 bodu a 8,7 doskoku na zápas.

"Vnímám ho jako výborného hráče a respektuji ho. Ale hraje na opačné straně hřiště a nemůžu se na něj dívat jako na kamaráda nebo někoho, s kým se znám od draftu. Dívám se na něj jako na soupeře, kterého musím porazit," prohlásil Veselý.

Pokud by Valančiunas přeci jen nebyl připraven, jeho místo zaujme zřejmě teprve devatenáctiletý Domantas Sabonis, syn litevské legendy Arvydase Sabonise, který v 80. a 90. letech patřil mezi největší hvězdy evropského basketbalu. Mezi další opory Litvy patří úřadující vítěz Euroligy s Realem Madrid Jonas Mačiulis.

Z kterého místa Češi postoupí?

Čeští basketbalisté mají jistotu, že neskončí hůře než na třetím místě a v play-off se vyhnou silnému Řecku, které si v předstihu zajistilo vítězství ve skupině C. Vítěz zápasu Česko – Litva se stane i vítězem skupiny D. Na druhém místě ve skupině skončí Češi tehdy, pokud prohrají s Litvou a zároveň by domácí Lotyšsko podlehlo Estonsku. Národní tým skončí třetí, pokud Lotyši vyhrají a Češi prohrají.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články