Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Cíl splněn. Ginzburg věří, že Češi teď mohou porazit téměř kohokoli

Riga – V roce 1999 byl postup českých basketbalistů překvapením, tentokrát se sice vzhledem k současné síle týmu čekal, přesto jsou tři výhry ze čtyř zápasů na mistrovství Evropy výrazným úspěchem. Izraelský trenér Ronen Ginzburg věří, že jeho tým neřekl poslední slovo, podle něj má šanci měřit se téměř s kýmkoli.

"Měli jsme cíl postoupit ze skupiny. To se nám povedlo a uvidíme, co přinese další průběh turnaje. Ale něco vám řeknu. Kromě asi Srbska a dalších dvou tří celků může tento tým porazit kohokoli. V takovém turnaji se může stát cokoli. Když se na soupeře dobře připravíme, tak můžeme uspět," řekl Ginzburg po výhře 66:64 nad Belgií.

Zápas s Belgičany byl dramatický až do úplného konce. Češi v průběhu poslední čtvrtiny dovolili soupeři smazat desetibodové manko. "Nervy to byly, ale to už je úděl trenéra. Musím se s tlakem vypořádat. Většinu zápasu jsme hráli velmi dobře. Náš cíl byl ubránit Matta Lojeskiho a ten dal jen tři body, takže to kluci zvládli velmi dobře. V útoku jsme měli pár minut, kdy nám to nešlo, ale vypořádali jsme se s tím a vyhráli, což je to hlavní," konstatoval Ginzburg.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté udolali Belgii a mají jistý postup do osmifinále

Satoranský srdcem týmu

Výhru zařídil trojkou 30 vteřin před koncem Tomáš Satoranský, který byl znovu s Janem Veselým hlavním tahounem českého celku. Ke 14 bodům přidal i devět asistencí a skvělou práci odvedl i v obraně.

"Tomáš je srdce týmu. Nedokážu si představit český tým bez Satyho. On je hrozně soutěživý a ctižádostivý, nechce prohrát ani na tréninku. To se nedá naučit, s tím se musel narodit," pochválil Satoranského Ginzburg. "Navíc ještě není na vrcholu své výkonnosti, bude ještě lepší. Je to skvělý příklad pro děti nejen proto, že vysoko skáče, ale kvůli své pracovitosti, radosti z basketbalu a soutěživosti," dodal izraelský expert.

Rozhodující moment zápasu

Tomáš Satoranský: "Věřil jsem si. Poslední rok jsem nabral celkem sebevědomí ve střelbě a soupeři mě nechali docela volného. Nepřemýšlel jsem nad tím, nechtěl jsem zaváhat a ta trojka naštěstí spadla."

Jan Veselý: "Jsem rád, že tam ta trojka padla a byl to on, kdo rozhodl. Trápil se v některých chvílích a štvalo ho to, jak se zápas vyvíjí. Jsem rád, že to vyšlo na něho, že on zápas zlomil."

Proto se ani nedivil, že právě Satoranský na sebe v závěru vzal zodpovědnost a trefil důležitou trojku. "Ani jsme neměli tolik možností, zvláště když jsme v posledních dvou zápasech minuli hodně otevřených střel. Tahle ale Tomášovi vyšla. Díky bohu. Takové okamžiky rozhodují o vítězích a poražených," prohlásil Ginzburg.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články