Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Češi nestačili na domácí Lotyše a play-off si nezajistili

Riga - Čeští basketbaloví reprezentanti na mistrovství Evropy podlehli domácímu Lotyšsku 65:72. Jistotu postupu ze skupiny tak ještě svěřenci trenéra Ronena Ginzburga nemají. Po předchozích dvou výhrách tentokrát Čechům nevycházela střelba, většinu bodů museli dát zpod koše. Další zápas sehrají ve středu proti Belgii.

"Bohužel jsme nedali hrozně moc střel z dálky a bez toho se těžko vyhrává. Těší mě, jak na to tým zareagoval v obraně. Prohra mrzí, ale musíme jít dál a připravit se na další zápasy," řekl trenér Ginzburg.

Češi bojovali nejen se soupeřem, ale museli se také vyrovnat s kulisou, kterou vytvořilo osm tisíc fanoušků mohutně podporujících domácí tým. Bouřlivé prostředí ale jakoby nabíjelo Jana Veselého, který dal 11 z úvodních 13 českých bodů a dělal lotyšské obraně velké problémy. Navíc i efektně zablokoval soupeře.

Když si šel odpočinout na lavičku, zaujal jeho místo Tomáš Satoranský, největší české hvězdy však byly v ofenzivě příliš osamocené a chyběla jim bodová podpora spoluhráčů. Přesto Češi vedli 31:24.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Lotyšsko - Česko s ohlasem

"Oni hráli kombinovanou obranu, která nám dělala problémy a nedostávali jsme se do rychlých protiútoků. Nemohli jsme dlouho dát koš. Navíc jsme ve druhé čtvrtině přestali hrát v obraně a oni měli dlouhou šňůru," uvedl Satoranský.

Jenže pak Lotyši zavřeli prostor pod košem a nenechávali soupeře tak snadno najíždět. A střelba z dálky Čechům nešla. Domácí tým toho využil ke šňůře 14:0 a obratu skóre, což ještě více nažhavilo fanoušky.

Katastrofální střelba

Čeští basketbalisté dali za 12 minut hry pouhých šest bodů, ale díky velmi dobré obraně a doskakování nadále drželi se soupeřem krok. Až v závěru třetí části se povedlo Lotyšům odskočit na 12 bodů, navíc se do problémů s fauly dostal Veselý.

Obrana sice nadále držela český tým ve hře, ale narušená sebedůvěra v útoku se na jeho výkonu podepsala. Z dálky se dokázal trefit jen Blake Schilb a nedařilo se přiblížit na dostřel. Až po efektní smeči Patrika Audy dvě minuty před koncem činil rozdíl šest bodů, ale Lotyši už si výhru vzít nenechali.

"Po půli jsme zlepšili obranu, drželi jsme soupeře na uzdě, ale sami jsme neproměňovali volné střely a šestky. To byl úsek, který rozhodl. Můžeme být rádi, že jsem se ke konci ještě trochu chytli a skončilo to jen o sedm, a ne dvouciferným rozdílem. První prohra je samozřejmě zklamání, ale nic se neděje," uvedl Satoranský.

Lotyšsko - ČR 72:65 (17:22, 40:33, 51:42)

Nejvíce bodů: Blums 14, Strelnieks a Beržins po 11, Bertans 9 - Satoranský 22, Veselý 17, Schilb 11. Rozhodčí: Jovčič (Srb.), Mogulkoc (Tur.), Kowalski (Pol.). Fauly: 17:21. Trestné hody: 13/11 - 24/11. Trojky: 7:4. Doskoky: 43:37.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články