Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Startuje ME basketbalistů. Češi mají ambice i sebevědomí, na úvod čeká Estonsko

Riga – Za účasti nabuzených českých reprezentantů startuje mistrovství Evropy basketbalistů, jež nemá svým rozsahem v historii obdoby. Protože kvůli politické situaci byl šampionát loni odebrán Ukrajině, vůbec poprvé se o pořadatelství podělí hned čtyři země – Chorvatsko, Německo, Lotyšsko a Francie, která bude hostit i závěrečné play-off. A právě postup do Lille je i cíl českých reprezentantů, kteří věří, že mají nejsilnější tým v dějinách samostatného českého basketbalu. Přímé přenosy všech utkání českého týmu můžete sledovat na České televizi, úvodní duel s Estonskem vysílá ČT2 a náš web dnes od 14:20.

Blake Schilb
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

"Je to asi poslední turnaj, na kterém budou Jirka Welsch s Lubošem Bartoněm a zároveň my mladší. Určitě je to nejsilnější český tým, jaký pamatuji. Proto to chceme využít a postoupit ze skupiny," řekl rozehrávač Tomáš Satoranský.

Před dvěma roky Čechům postup do další fáze těsně unikl a skončili třináctí. V roce 2007 dokonce ani jednou nevyhráli a bylo z toho rovněž 13. až 16. místo. Pouze v roce 1999 postoupili ze skupiny do další fáze, tam se jim však nedařilo a do play-off se neprobojovali.

Tentokrát by však Češi rádi přepsali historii. Dokonce tajně pomýšlejí na to, že by zabojovali o olympijské hry v Riu de Janeiro. Tam postoupí přímo jen finalisté, ale účast ve čtvrtfinále by měla přinést postup do kvalifikace o Hry, kam postoupí třetí až sedmý tým. Dokonce i osmé místo bude dávat šanci, pokud kvalifikační turnaj bude hostit evropský celek. "Ale teď nemůžeme o olympiádě přemýšlet. To je daleká budoucnost. Nyní se musíme soustředit jen na základní skupinu, abychom z ní postoupili," upozornil trenér Ronen Ginzburg.

Je nám líto, video expirovalo.
Přípravy na basketbalové EURO vrcholí, Češi jsou s arénou spokojeni

Úvodní duely budou klíčové

Favoritem skupiny D je Litva, která obhajuje stříbro. V přípravě se jako velmi silná ukázala i Belgie, ale dobré výsledky měly i Lotyšsko, Estonsko a Ukrajina. Pobaltské země navíc budou mít v Rize domácí prostředí. "Úvodní zápasy s Estonskem a Ukrajinou budou klíčové. Potřebujeme je zvládnout, abychom mohli myslet na postup," řekl Satoranský.

Hlavním favoritem na titul je obhájce Francie, která by mohla využít toho, že kromě základní skupiny v Montpellieru bude hostit i play-off. A to na fotbalovém stadionu v Lille, kde je kapacita 27 tisíc fanoušků, kteří se budou snažit tým kolem hvězdy z NBA Tonyho Parkera dotáhnout za zlatem. Na trůn se bude snažit vrátit i Španělsko, které ovládlo turnaj v letech 2009 a 2011 a na posledních osmi šampionátech bylo v semifinále.

Do boje o zlato budou chtít promluvit i vicemistři světa ze Srbska, kteří však musejí nejprve zvládnout "skupinu smrti", ve které jsou se Španělskem, Tureckem, Itálií, nováčkem z Islandu a Německem, které podpoří hvězdný Dirk Nowitzki. Tomu chybí jen 47 bodů, aby se stal nejlepším střelcem v historii ME. Parkerovi dokonce jen 34 bodů. Dosavadní rekord drží s 1030 body Řek Nikolaos Galis.

Na soupiskách týmů je 24 hráčů, kteří po turnaji zamíří do NBA. Vedle Nowitzkého a Parkera patří mezi největší hvězdy Španěl Pau Gasol, který ale bude v týmu postrádat bratra Marca či další oporu z NBA Rickyho Rubia.

Devětatřicáté mistrovství začne v sobotu a ve čtvrtek bude známa čtveřice postupujících z každé skupiny. Osmifinále play-off v Lille začne 12. září, o medailistech se rozhodne 20. září.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články