Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

S basketbalisty trénuje už i Američan Schilb. Hraje se o české občanství

Trutnov - Čeští basketbalisté jsou měsíc před startem mistrovství Evropy již téměř kompletní. Na soustředění v Trutnově se připojil už i Jan Veselý a také Američan Blake Schilb, který by mohl v nejbližších dnech získat české občanství. Chybí jen Pavel Pumprla, který by měl dorazit v nejbližší době. Trenér Ronen Ginzburg má nyní k dispozici 13 hráčů. Ze širší nominace už s týmem netrénují Tomáš Vyoral, Radim Klečka, Kamil Švrdlík, Tomáš Pomikálek a Martin Kříž, kteří jsou připraveni zaskočit v případě zranění.

Tento týden tým posílil Veselý, který měl po dlouhé sezoně delší čas na dovolenou. "Sezona byla náročná fyzicky i psychicky, tak jsem se snažil hlavně si odpočinout. Nyní se ale těším na reprezentaci, pomalu se do toho dostávám a věřím, že nás čeká dobrý šampionát," řekl Veselý novinářům.

Další novou tváří je jednatřicetiletý Schilb, který už rok jedná o českém občanství. Reprezentovat Česko ho láká i proto, že má za manželku Češku, kterou poznal během působení v Nymburce, a plánuje se v Česku usadit.

Je nám líto, video expirovalo.
Americký basketbalista Schilb by mohl hrát za českou reprezentaci

"Strávil jsem první dva roky mé profesionální kariéry v Nymburce, takže Česko mám ve svém srdci. Navíc jsem tu potkal i svou manželku, se kterou už jsem šest let, takže když se ozvala ČBF, jestli bych nechtěl reprezentovat, tak jsem neváhal. Byla by to pro mě čest oblékat dres země mé ženy. I ji to nadchlo," řekl Schilb.

Času už moc nezbývá

K vyřízení občanství už odevzdal všechny potřebné dokumenty a nyní záleží na tom, jak rychle bude postupovat ministerstvo vnitra. "Momentálně je to na straně úřadů, doufáme, že se vše stihne. Už nyní se ale Blake připojil k týmu, protože nemůže čekat, až dostane pas, jelikož Eurobasket začíná už za měsíc," řekl manažer reprezentace Michal Šob.

Vše se musí stihnout do 28. srpna, kdy je poslední možný termín udělat změnu na soupisce. "Dopsán tam může být nejpozději sedm dní před startem šampionátu. K tomu musí mít český pas," uvedl Šob.

Sami hráči po pár trénincích cítí, že by Schilb se zkušenostmi z francouzské ligy i Euroligy byl velkou posilou. "Byl by to obrovský přínos. Je to výborný atlet, který má navíc moc dobrou střelbu. Takových hráčů u nás moc není. Výborně chápe hru a má cit pro přihrávku. Určitě bychom ho využili," řekl rozehrávač Tomáš Satoranský.

Soustředění v Trutnově basketbalistům skončilo. Ve čtvrtek odletí do Německa, kde v pátek a v sobotu sehrají dvě přípravná utkání. Následně se budou připravovat v Brně, kde je čeká 12. srpna jediné domácí utkání s Japonskem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články