Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Basketbalistky se s Tureckem poperou o čtvrtfinále

Debrecín - České basketbalistky čeká na mistrovství Evropy zápas o všechno. V závěrečném utkání osmifinálové skupiny musí bezpodmínečně porazit již jistě postupující Turecko a zároveň doufat, že v dalších zápasech se naplní papírové předpoklady a Francie zdolá Bělorusky a Černá Hora porazí Řecko. Zápas začne v 15:30 v přímém přenosu na ČT sport a našem webu.

České reprezentantky si zkomplikovaly situaci překvapivou prohrou právě s Řeckem. Jelikož výhry v základní skupině nad Rumunskem a Ukrajinou se jim do dalšího kola nepočítaly, mají svěřenkyně trenéra Lubora Blažka na kontě pouze jediné vítězství nad Běloruskem. Proto nutně potřebují zdolat Turecko.

Že to není nemožný úkol, ukazuje výsledek z přípravy, v níž na turnaji v Karlových Varech Češky vzájemný zápas vyhrály 62:55. Dobře ale vědí, že jde o už měsíc starý výsledek, na který nyní nelze spoléhat. Zvláště když Turkyně ukazují v posledních zápasech zlepšenou formu.

"Turecko jsme sice porazily v přípravě, ale nesmíme to podceňovat. Nemyslím, že by tu hrály svůj nejlepší basket, mají nového trenéra a prý jim nevyhovuje ten systém, musí si na něj zvyknout. Nejsou to typické Turkyně, na které jsme zvyklé, takže jsou všechny hratelné. Jde jen o to, jaký budeme mít den a jak jim to bude padat," řekla pivotka Alena Hanušová.

Turkyně jsou častým soupeřem českého výběru. Loni v přípravě jim Lvice podlehly 54:61, podobně dopadl vzájemný zápas i na olympijských hrách v Londýně (57:61). V roce 2012 však skvěle vyšel Češkám přípravný zápas před olympiádou, v němž přehrály Turecko jasně 64:34. Na mistrovství Evropy se oba týmy utkaly před čtyřmi lety, Češky vyhrály 56:51 a zajistily si postup do čtvrtfinále.

Aby se stejný scénář opakoval i tentokrát, musí si hráčky pohlídat zejména podkošovou dvojici Nevriye Yilmazová, Lara Sandersová, které jsou jasnými ofenzivními lídry týmu. Výrazně jim pomáhá ještě rozehrávačka Isil Albenová.

Turkyně se v základní skupině protrápily k výhrám nad Polskem a Itálií, ale v osmifinále už mají jejich výkony mnohem lepší parametry. Nejprve porazily o 20 bodů Černou Horu a v pátek uštědřily první prohru obhájkyním stříbra Francouzkám. Tím si zajistily postup a proti Česku budou hrát už jen o co nejlepší nasazení pro čtvrtfinále.

Postupová matematika je neúprosná

To Češky musí v každém případě zvítězit. Pokud zároveň Francie zdolá Bělorusko a Černá Hora Řecko, rozhodne se o čtvrtém postupujícím mezi Českem a Běloruskem. Pak by postoupily Češky, jelikož vzájemný zápas vyhrály 73:70.

Pokud však Bělorusko porazí Francii, tak Češkám nepomůže ani výhra nad Tureckem. Stejné by to bylo v případě, že Černá Hora prohraje s Řeckem. Pak by měly čtyři týmy po dvou výhrách a rozhodovalo by skóre ze vzájemných zápasů. A to by Češky byly se skóre -19 bez šance.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články