Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Češky díky trojce vteřinu před koncem porazily Bělorusko

Debrecín – České basketbalistky vstoupily do osmifinálové fáze mistrovství Evropy v basketbalu výhrou nad favorizovaným Běloruskem. Češky potřebovaly po prohře Černé Hory s Tureckem uspět, aby si uchovaly šanci k postupu do čtvrtfinále. A to se podařilo, když v napínavém závěru rozhodla trojkou Alena Hanušová na konečných 73:70.

Kateřina Elhotová v utkání s Běloruskem
zdroj: ČTK/PR

Češky oproti zápasům v základní skupině předvedly výrazně lepší výkon v obraně, přesto měly velké problémy s americkou rozehrávačkou Lindsey Hardingovou, která před turnajem získala běloruské občanství. Ta 13 body v první půli táhla útok soupeře společně s hvězdnou pivotkou Jelenou Levčenkovou, se kterou české pivotky sváděly tvrdé souboje pod košem.

Bělorusky měly od úvodu mírný náskok, pak však zavelela Kateřina Bartoňová a trojkou a třemi asistencemi zařídila obrat na 18:15. Zápas byl nadále velmi vyrovnaný, soupeři se sice povedlo odskočit na rozdíl čtyř bodů, ale velmi dobře hrající Elhotová držela český tým na dostřel.

Trenér basketbalistek Lubor Blažek:

Trenér českých basketbalistek Lubor Blažek"Tohle vítězství nás samozřejmě v úvahách posouvá dál, ale my musíme jet dál. Čekají nás další dva těžké zápasy s Řeckem a Tureckem, které je třeba zvládnout. Všechno ještě může být úplně jinak. Já jsem ale rád, že jsme u toho a máme šanci svou hrou turnaj ovlivňovat. V naší situaci, kdy nám asi nikdo nevěřil, je to krásný pocit, když tam ta poslední trojka spadne.

Je pravda, že ta akce proběhla trošku jinak, než jsme si namalovali, ale v tom je basketbal tak krásný. Důležité bylo, že jsme měli timeout, mohli jsme se zklidnit a ten útok připravit. Ale rád bych řekl, že to utkání nebylo jen o té poslední střele, ale o tom, že se bodově podílely další hráčky, že holky byly ochotné bránit, a plusem je, že mužstvo splnilo vše, co jsme si před utkáním řekli."

I ve druhé půli Elhotová střelecky zářila, ale chyběla jí v útoku podpora spoluhráček, a tak Bělorusky znovu utekly na šest bodů. V poslední vteřině třetí části však vyšel Češkám útok a Hanušová snížila. To Češky nakoplo k obratu, začaly se prosazovat i další hráčky a po trojce Veroniky Bortelové z toho bylo vedení 59:56.

Bělorusky to zaskočilo a rázem prohrávaly o osm bodů. Jenže pak se přeci jen zmátořily a Hartingová trojkou osm vteřin před koncem srovnala na 70:70. Jenže po oddechovém čase v posledním útoku na sebe vzala zodpovědnost Hanušová a trojkou přes obránkyni rozhodla.

Černá Hora nestačila na Turecko

Druhým soupeřem českého týmu ve skupině bude v pátek Řecko, které potvrdilo svou vynikající obranu a trápilo Francii obhajující stříbrné medaile. Francouzky se o výhru musely strachovat až do úplného závěru a nakonec triumfovaly těsně 51:42.

Řekyně sice první čtvrtinu prohrály 6:15, ale poté především zásluhou 16 bodů Zoi Dimitrakuové hrály s favoritkami vyrovnanou partii. Ještě minutu a půl před koncem prohrávaly o pouhé čtyři body, ale Francie už si výhru vzít nenechala.

Basketbalistky Černé Hory na úvod osmifinálové skupiny E na mistrovství Evropy zcela propadly v duelu s Tureckem a prohrály 41:61. Černohorky po výkonech v základní skupině byly v utkání favoritem, ale zápas jim hrubě nevyšel. Mohlo se na nich podepsat i to, že nevyužily ani jednoho předzápasového tréninku.

Turkyně předváděly vynikající zónovou obranu po celém hřišti, na kterou Černohorky nenašly recept. Navíc brzy přestala nastupovat jejich opora Jelena Dubljevičová a soupeř neustále navyšoval vedení. Až v závěru, když už hrály basketbalistky širšího tureckého kádru, se Černé Hoře povedlo alespoň odvrátit nejnižší skóre na šampionátu; Britky nastřílely proti Rusku ještě o bod méně. 

ČR - Bělorusko 73:70 (18:17, 31:33, 48:52)

Nejvíce bodů: Elhotová 25, Burgrová 12, Hanušová 11 - Hardingová 25, Levčenková 19, Snicinová 10. Fauly: 21:15. Trestné hody: 8/7 - 14/12. Trojky: 6:6. Doskoky: 30:34.

Turecko - Černá Hora 61:41 (20:8, 28:21, 50:28) Nejvíce bodů: Yilmazová 18, Sandersová 15, Albenová 11 - Aleksičová 7, Perovanovičová, Škerovičová a Jovanovičová po 5.

Francie - Řecko 51:42 (15:6, 25:16, 36:32) Nejvíce bodů: Grudaová a Salagnacová 12, Dumercová 10 - Dimitrakuová 16, Kaltsiduová 8, Chatzinikolauová 7.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články