Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Česko má ve FIBA výborný zvuk, říká člen jejího vedení Novák

Praha – Evropský basketbal vzkvétá. Dokladem toho jsou podle výkonného ředitele FIBA pro Evropu Kamila Nováka výsledky na velkých mezinárodních akcích. V Praze se zastavil při příležitosti Final Four Euroligy basketbalistek. Pořadatelství této významné akce je podle něj ve správných rukou, Česká republika má u FIBA dobrý zvuk.

"Evropský basketbal je ve vynikající kondici," prohlásil ve Sportovních zprávách Novák. Podle nejvýše postaveného Čecha ve světové basketbalové administrativě je ovšem někdy těžké určit přesné měřítko. "Někteří za něj mají, kolik hráčů je v NBA. Tam byla čísla v minulosti vyšší. Ale loni, když bylo mistrovství světa ve Španělsku, ukázalo se opět, jaký je význam evropských celků. V podstatě kromě Spojených států na špici hrají jenom evropská mužstva. Evropa určuje směr světového basketbalu," zdůraznil.

Česká republika spolehlivým organizátorem

Jedna z nejprestižnějších evropských soutěží vrcholí v Praze. A Novák je za to rád. "Co se týká klubových soutěží, je Euroliga lepší soutěž než WNBA," uvedl Novák.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf FIBA pro Evropu Novák: Evropský basketbal je ve vynikající kondici

Pro FIBA je pořadatelství v Česku příjemnou změnou. "Česká republika má ve FIBA obrovský zvuk – bez jakékoli nadsázky. Na tom má zásluhu federace, která v uplynulých letech pořádala vrcholové akce, jako mistrovství světa v roce 2010 nebo juniorské soutěže v uplynulých letech. Víme, že v České republice najdeme vždycky výborné podmínky a vynikající organizátory," řekl Novák.

Lepší reprezentace? Větší konkurence v lize

Nyní má na starosti především administrativu evropského basketbalu, ale jako hráč prožil Novák bohatou kariéru. V národním týmu odehrál 147 zápasů. V domácí soutěži působil v Ostravě a v zahraničí poté v Portugalsku, Německu, Rakousku a Lucembursku. Na to, jak vylepšit postavení české reprezentace, má jasný názor: "Mužskému basketbalu by prospělo, kdyby bylo více kvalitních mužstev v lize. Hráči hrají v lize celou sezonu, tam se buduje základ pro reprezentaci. Čím lepší je domácí soutěž, tím lepší budou i národní mužstva."

Cesta k lepším výsledkům začíná podle Nováka v klubech a v práci s mládeží. "Musíme jít s naším sportem do škol, tam to začíná. Je to jedna z priorit i pro další léta," dodal Novák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články