Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Člen basketbalové Síně slávy Jan Bobrovský slaví sedmdesátiny

Praha - Jan Bobrovský spojil svůj život s českým basketbalem a stal se jeho živoucí legendou. Jako hráč pomohl vybojovat československé reprezentaci stříbro a bronz na mistrovství Evropy, jako trenér slavil úspěchy s brněnskými basketbalistkami i ženskou reprezentací, kterou dovedl až k titulu evropských mistryň. Člen Síně slávy České basketbalové federace slaví sedmdesátiny. "Celý můj život byl spojen s basketbalem," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Jan Bobrovský slaví 70. narozeniny

Basketbal začal hrát ve svých 13 letech. Převážnou část kariéry, během které získal šest mistrovských titulů, nastupoval za brněnskou Zbrojovku. Se Zbrojovkou se také dvakrát dostal až do finále Poháru evropských mistrů. V reprezentaci kromě úspěchů na ME hrál například i na Olympijských hrách v Mnichově a dvou MS. "Největší úspěch se dá těžko vypíchnout, ale určitě to jsou medaile, které jsem získal jako hráč nebo jako trenér ve Final Four," uvedl Bobrovský.

Trénovat začal jako hrající asistent v Žilině. Nejprve se věnoval mužům, vedl tým Zbrojovka Brno a v letech 1987-1992 mužskou reprezentaci. Největších trenérských úspěchů však dosáhl se ženami. Reprezentantky vedl jedenáct let, během kterých získaly zlato a stříbro na ME a dvakrát se probojovaly na Olympijské hry.

Fenomenální je jeho bilance s ženským basketbalovým klubem, který v roce 1993 spoluzaložil v brněnské čtvrti Žabovřesky. Klub, který působil pod různými jmény (nyní BK IMOS Brno) a který dodnes vede, získal čtrnáct titulů českých mistryň a v letech 1996-2008 bezkonkurenčně vládl lize. Prosadil se i na mezinárodní scéně, v roce 2006 vyhrál Evropskou ligu a v této prestižní soutěži byl ještě dvakrát druhý a dvakrát třetí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články