Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Basketbalistky USK dál v Královce vítězí, poradily si s Montpellier

Praha – Basketbalistky ZVVZ USK Praha vyhrály i své druhé utkání Evropské ligy v nové hale Královka, když po Košicích porazily také Montpellier 80:69. Vrátily se tak na druhé místo skupiny A. Další zápas sehrají až v lednu na hřišti vedoucího Jekatěrinburgu. 

Utkání USK Praha - Montpellier
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

"Byl to těžký zápas. Minulý týden jsme měly náročné cestování z Ruska, trápily nás nemoci. Proto jsme musely bojovat celý zápas. A jsme rády, že jsme před Vánoci vyhrály," řekla trenérka Natália Hejková. "Montpellier je černý kůň soutěže a může porazit kohokoli. Proto je důležité, že jsme to zvládly a vylepšily svou pozici v boji o play-off," dodala.

Pražanky si po celodenním cestování z minulého utkání v Kursku přivezly zdravotní problémy, které nedovolily nastoupit Janě Veselé. Ilona Burgrová a Alena Hanušová se daly dohromady na poslední chvíli. "Ani neumím spočítat, kdo všechno měl problémy. Probdělá noc cestou z Kursku se projevila na všech. Jana Veselá ani nebyla schopná přijet na utkání, Alena Hanušová byla včera na kapačkách ani Laia Palauová nebyla v pořádku," popsala Hejková.

Přesto si domácí hráčky rychle vybojovaly až osmibodové vedení. Jenže ve druhé čtvrtině jako by se na týmu USK začala projevovat únava, což bylo patrné zejména na menším pohybu, důrazu i malé koncentraci.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání USK Praha - Montpellier

Montpellier se střelbou z dálky vrátil do hry, a dokonce mohl skóre otočit, ale USK podržela pivotka Kia Vaughnová. Trenérka Natália Hejková však byla s hrou svých svěřenkyň hodně nespokojená a o poločase jim důrazně domlouvala. "Chyběla naše dobrá obrana. Vždycky vypadl jeden člověk z obrany a dostávaly jsme laciné koše," kritizovala Hejková.

Druhou půli začaly Pražanky aktivněji, ale Montpellier se nechtěl nechat zlomit. Naopak znovu zabral, a dokonce srovnal na 45:45. Pak však daly trojky Kateřina Elhotová a Eva Vítečková a domácí hráčky získaly znovu klid. Vítečková zaznamenala 16 bodů a posunula se na sedmé místo historické tabulky střelkyň před španělskou legendu Amayu Valdemorovou. V Evropské lize nasbírala celkem 2425 bodů.

Francouzský celek zlobil až do začátku poslední čtvrtiny, kdy hráčky USK přitvrdily v útoku i v obraně, vyšlo jim několik akcí a odskočily na rozdíl 13 bodů. Hvězda Montpellier Valeriane Ayayiová se sice snažila s výsledkem něco udělat, ale české mistryně už si vedení zkušeně hlídaly, o což se starala zejména dobře hrající Burgrová.

"Trápila jsem se s nemocí, brala jsem antibiotika, ale možná mi ty tři dny v posteli paradoxně pomohly, že jsem si odpočinula a měla jsem dost sil. Asi budu muset být nemocná před každým zápasem," žertovala autorka 14 bodů. "Stále si zvykáme na novou halu, prostor je přeci jen jiný. Nebyl to tedy náš nejlepší výkon, ale Montpellier je velmi dobrý soupeř," dodala.

Do konce roku čeká na hráčky USK už jen ligový zápas v Ostravě. "Přes svátky si odpočineme, nabereme síly. Těšíme se na druhou půlku sezony, vrátí se Danielle Robinsonová a s ní by mohla síla týmu ještě stoupnout," věří Hejková, která bude řešit odchod pivotky Ivany Matovičové. "Asi místo ní přivedeme nějakou mladou hráčku," dodala.

USK Praha - Montpellier 80:69 (21:13, 32:29, 55:49)

Nejvíce bodů: Vítečková 16, Vaughnová 15, Petrovičová a Burgrová po 14, Elhotová 10 - O'Heaová a Ayayiová po 14, Bassová 13, Skrelaová 10. Fauly: 13:15. Trestné hody: 16/10 - 9/3. Trojky: 6:6. Doskoky: 39:27. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články