Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Basketbalistky se připravují na MS, po zranění se vrací Veselá

Špičák - České basketbalistky finišují hrubou přípravu na mistrovství světa v Turecku. Znovu jim ji však komplikuje počasí. Zatímco v červnu na kondičním soustředění v Lázních Bělohrad bojovaly s obřím vedrem, tentokráte jim soustředění v Železné Rudě hatí déšť.

Kondiční trenér Aleš Kaplan prohání reprezentantky po atletické dráze na místní základní škole Karla Klostermanna, zatímco ostatní členové realizačního týmu znepokojeně pozorují zamračenou oblohu a na mobilních telefonech kontrolují meteomapy, zda je nepokropí déšť. Tentokráte se jim velký černý mrak těsně vyhnul, ovšem v pondělí takové štěstí národní tým neměl. Místo plánovaného tréninku na čerstvém šumavském vzduchu musely hráčky běhat v hale na Špičáku.

"Počítali jsme s tím, že budou teploty kolem třiceti stupňů, tak jsme zvolili soustředění na horách, kde mělo být příjemněji a navíc je tu čerstvý vzduch. No a teď nám to proprší. Máme v tomhle smůlu," mrzelo trenéra Lubora Blažka.

Zkušený trenér obhájkyň stříbrných medailí na mistrovství světa pravidelně do přípravy zařazuje kondiční soustředění v horských oblastech. "Byli jsme ve Špindlerově Mlýně, v Tatrách, teď jsme na Šumavě. Je třeba hledat nová prostředí, která budou hráčky bavit, a nebude to jen o dřině, ale bude tam i příroda. Z tohoto pohledu jsme zvolili dobrou lokalitu," řekl trenér.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky se připravují na MS i s Veselou

Jinak si ale nemůže stěžovat. Především po zdravotní stránce nemusí řešit žádné komplikace a k dispozici má všech 17 nominovaných hráček. A to včetně důležité pivotky Ilony Burgrové, která se v první části přípravy potýkala s dozvuky zlomeniny předloktí. "Byly u ní otazníky, ale teď už s ní můžeme naplno počítat. Povedlo se zažehnat i problémy u Kláry Pochobradské a Terezy Vyoralové, takže teď je na tom tým po zdravotní stránce velmi dobře," těší Blažka.

Nové hráčky tým přijal

Spokojený je i s tím, že se velmi dobře zapracovávají nové hráčky Klára Pochobradská, Monika Satoranská, Beáta Adamcová a především rozehrávačka Kateřina Sedláková, která na sebe upozornila velmi dobrými výkony na herním soustředění v Japonsku, kde Češky sehrály pět utkání proti domácímu výběru.

"Jsem rád, že se novým hráčkám podařil vstup do týmu. Důležité je, že je mužstvo okamžitě akceptovalo, což u nováčků občas bývá problém. Neviděl jsem nic negativního. O to těžší bude ten výběr finální dvanáctky," připouští Blažek, že má lehce zamotanou hlavu.

Nyní na reprezentantky čeká soustředění v Trutnově, kde se příští týden střetnou ve dvou zápasech s Mosambikem. Na konci srpna pak bude přípravný turnaj v Karlových Varech, kde se Češky utkají s Kanadou, Koreou a Srbskem. Po turnaji pak Blažek zúží kádr. "Ještě nejsem rozhodnut, zda to zúžíme o dvě nebo o tři hráčky," dodal reprezentační kouč. Následovat bude turnaj v Turecku a závěrečné soustředění v Praze se zápasy proti Austrálii a USA. Na šampionát do Turecka pak český výběr odcestuje 25. září.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články