Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Basketbalistky USK vstoupily do Euroligy výhrou nad Novým Záhřebem

Praha - Basketbalistky USK Praha vstoupily do nové sezony Evropské ligy domácím vítězstvím 57:52 nad chorvatským celkem Nový Záhřeb. V utkání vedly české mistryně od první minuty, a i když se jim nepovedlo zlomit odpor soupeře, bez větších potíží napodobily dvě výhry nad Záhřebem z minulé sezony. Nejlepší střelkyní USK byla s 15 body Kia Vaughnová.

Utkání USK Praha - Nový Záhřeb
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Byl to těžký úvodní zápas. Potvrdilo se, že se potřebujeme adaptovat na euroligové tempo. Také hrála svou roli nervozita, překvapivě u zkušených hráček. Nejdůležitější je výhra a věřím, že hra se postupně zlepší," řekla trenérka Natália Hejková. Pražanky začaly velmi svižným basketbalem a využívaly toho, že jejich pivotky jsou rychlejší než soupeřky. Výsledkem bylo několik vydařených brejků, které pomohly domácím získat sebevědomí.

V obraně dělala Pražankám problémy jen téměř dvoumetrová pivotka Ivankovičová, která byla s 21 body nejlepší střelkyní zápasu. I tak ale české šampionky už v první čtvrtině získaly náskok 10 bodů. "Jak jsme hrály v první čtvrtině, tak jsme měly hrát celý zápas. Ale to je naše nemoc, že odehrajeme výborných deset minut, ale pak jako by nás to přestalo bavit a zkoušely jsme hrát něco jiného. To je velká škoda. To musíme napravit," hodnotila Hejková.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih basketbalového utkání USK Praha - Nový Záhřeb

Ve druhé části soupeř výrazně zlepšil obranu, vsadil na větší agresivitu a vyrovnal hru. USK navíc nevyšel závěr poločasu a hostující hráčky snížily na pouhých šest bodů. "Závěr poločasu byl velmi špatný. Já ani nemohla vzít timeout, protože hráčky nedokázaly přerušit hru, přestože jsme měly k dispozici fauly. Křičela jsem na ně, ale nic. Disciplína musí být větší," kritizovala Hejková.

Druhý poločas hráčky USK odstartovaly vynikající obranou a osm minut nedovolily Záhřebu jediný bod. Samy se však v útoku také spíše trápily a odskočily jen na 11 bodů. "Tam byla škoda, že se nám nepovedlo odskočit. Takhle o pět bodů to sice vypadá jako ne zrovna jisté vítězství, ale celé utkání jsme měly jasně pod kontrolou a rozhodně nebylo pochyb o vítězství," řekla Kateřina Elhotová, která přispěla k výhře pěti body.

Záhřeb zůstal stále ve hře a znovu snížil. Domácí tým ale uklidnila trojkou reprezentační rozehrávačka Lenka Bartáková. Ačkoliv slavila euroligovou premiéru, sehrála v koncovce velmi důležitou roli nejen v útoku, ale především v obraně. USK pak v úplné koncovce potvrdil větší zkušenosti a dovedl zápas k výhře.

Úvodní výhra je o to cennější, že utkání nevyšlo kapitánce Evě Vítečková, která zaznamenala pouhé dva body a na palubovce se trápila. "Nevím proč, ale Evža začala nějak nervózně. Přitom má velmi dobrou sezonu a hraje s lehkostí a chutí. Dnes ale hrála úplně jinak. Věřím, že to byla jen výjimka," řekla Hejková.

Duel ale nevyšel ani vyhlášeným střelkyním na straně soupeře Dabovičové a Ciglarové, které dohromady nastřílely jen devět bodů. "Přitom Košicím daly nedávno 51 bodů. My je ale ubránily, za což zaslouží holky pochvalu," dodala Hejková.

USK Praha - Nový Záhřeb 57:52 (25:15, 37:31, 45:35)

Nejvíce bodů: Vaughnová 15, Dubljevičová 13, Palauová 7 - Ivankovičová 21, Pascuaová 8, Ciglarová 6. Rozhodčí: Kralj (Bosna), Kupatadzeová (Gruz.), Eger (Rak.). Fauly: 14:20. Trestné hody: 10/5 - 8/6. Trojky: 4:2. Diváci: 1 000.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články