Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

NBL má znovu jasného favorita. Nymburk dostane výjimku

Praha - S dvanácti celky a s novým formátem soutěže se odehraje 22. ročník Národní basketbalové ligy. Hlavním favoritem Mattoni NBL na prvenství je tradičně Nymburk, vítěz předchozích deseti ročníků v řadě. "NBL je naší vlajkovou lodí a udržela si úroveň, která šla spíše nahoru. Naší snahou ve složité ekonomické situaci je tuto úroveň udržet," řekl předseda basketbalové federace Miroslav Jansta.

Češi letos hráli na mistrovství Evropy a 14. místem o sobě dali znovu na mezinárodní scéně vědět. "Ukázala se kvalita českých hráčů. Letošní liga je důležitá v tom, aby všechny týmy dohrály, ukázaly soběstačnost a hrály atraktivně, abychom ukázali, že to letošní mistrovství Evropy nebyla náhoda," řekl Jansta.

Špatná ekonomická situace se projevila na konci minulého ročníku soutěže. Finále skončilo prostějovským fiaskem kvůli nedostatku hráčů a finančním problémům. Na nový ročník nesehnal dostatek peněz klub z Chomutova, a proto se poprvé od sezony 2009/10 do ligy vrací brněnský tým, který ho nahradil.

Po dvou ročnících se nepřihlásil slovenský klub, proto se liga zúžila ze 13 na 12 týmů a před losem museli zástupci klubů doložit, že soutěž absolvují. "Více kontrolujeme ekonomiku klubů a s přihláškou museli mít všichni vyřízené finanční záležitosti, ale co se stane v sezoně, se dá těžko předvídat," řekl šéf Asociace ligových klubů Zdeněk Bříza.

Aby se neopakovala situace Prostějova s nedostatkem hráčů, musí každý tým mít na soupisce pro utkání devět basketbalistů schopných hrát. "Je tam určitá výjimka, ale jinak přijdou finanční postihy," řekl sportovní ředitel NBL Zdeněk Ringsmuth. Jediným klubem bez zahraničního hráče na soupisce je USK Praha. Nejvíce jich má Nymburk, za který hraje šest cizinců.

Základní část se odehraje čtyřkolově každý s každým. Pouze nymburští mistři získali výjimku a zasáhnou jen do poloviny soutěže. "Navíc kluby nám vyšly vstříc a domluvily s námi termíny podle toho, jak se nám to hodilo. Za to jim patří díky," řekl generální manažer Nymburka Rudolf Šimeček.

Kvůli nevyrovnanosti počtu zápasů tak pořadí v tabulce určí procentuální úspěšnost mužstva, nikoli počet bodů. Prvních osm týmů postoupí do play-off, hraného na tři vítězné zápasy. Celky na 11. a 12. místě budou hrát baráž o udržení v nejvyšší domácí soutěži.

Po loňské česko-polské All Star Game ve Vratislavi, která měla pozitivní ohlas, se letošní exhibiční představení nejlepších hráčů uskuteční v Pardubicích. Pokračuje charitativní projekt Každý koš pomáhá, který vznikl před šesti lety. Vybrané zápasy odvysílá Česká televize.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články