Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Z náhradnice klíčovou hráčkou: Zrůstové pomáhá důvěra trenéra

Mouilleron-le-Captif – Šestadvacetiletá Michaela Zrůstová dlouho patřila mezi náhradnice jak v USK, tak v reprezentaci, ale už ve finále play-off české ligy začala vystrkovat růžky. I v přípravě národního týmu pak naznačovala, že by měla patřit mezi opory. Definitivní zlom přišel v prvním utkání na mistrovství. Nešťastně se zranila Jana Veselá, Zrůstová šla na hřiště místo ní a byla to ona, kdo držel tým alespoň trochu nad vodou, když se ostatním nedařilo. A zničehonic je po pěti zápasech nejlepší českou střelkyní a devátou nejlepší na turnaji. 

Michaela Zrůstová
zdroj: ČTK autor: Šváb David

"Hlavním faktorem mých výkonů je, že se chudák Janča zranila a že mám větší prostor na hřišti a že cítím větší důvěru od týmu i trenéra. Mám jinou pozici než dřív, kdy jsem chodila do hry kvůli oživení na tři minutky. Teď vím, že i když udělám chybu, tak že na hřišti zůstanu, a to se hraje mnohem lépe," řekla Zrůstová. "Když cítím důvěru, tak si sama mnohem více věřím," dodala.

Podobně důležitá pro její výkony je čistá mysl. Už nemusí během reprezentace řešit školní povinnosti jako v minulosti. "V únoru jsem dodělala na fakultě sportovních studií na Masarykově univerzitě v Brně obor trenérství a učitelství. Na každý sraz nároďáku jsem si předtím vozila učení a v průběhu přípravy jsem odjížděla na bakalářskou státnici či na další zkoušky. Teď jsem něco takového nemusela řešit a jsem mnohem uvolněnější," prohlásila Zrůstová.

Rovněž jí prý prospívá, že basketbal už nebere smrtelně vážně jako dřív, ale že se dokáže odreagovat jinými myšlenkami. Například na to, že se na konci července provdá za svého dlouholetého přítele Radka Stejskala, kterého poznala při společném angažmá ve Valosunu Brno, kde dělal maséra.

"Dřív jsem řešila jen basket, což bylo kontraproduktivní a spíš mi to lezlo na hlavu. Teď už mám v hlavě další myšlenky, hlavně na rodinu a podobně, což mi asi prospívá," míní Zrůstová, brzy již Stejskalová. "Svatbu už máme naplánovanou delší dobu, všechny věci kolem jako výběr šatů a míst jsem si zařídila hned po sezoně, abych na to během šampionátu nemusela myslet a mohla se pořádně soustředit," dodala.

A svá slova o soustředění potvrzuje také na hřišti, kde dává důležité koše a neschovává se ani v důležitých momentech. Například když Chorvatsko snížilo v závěru vzájemného utkání na rozdíl pěti bodů, byla to Zrůstová, kdo dalekonosnou trojkou v posledních vteřinách útoku utnul nápor soupeře. Podobně pak z dálky pomohla rozstřílet Velkou Británii. Daří se jí tak zacelit i mezeru po absenci nejlepší české střelkyně Evy Vítečkové.

Právě svou spoluhráčku z USK, která si dala od reprezentace pauzu, postrádá Zrůstová hodně. Mimo jiné kvůli předzápasovým rituálům. Při jednom z nich jí pomáhá Vítečkovou nahradit Petra Kulichová. "S Evžou jsme ale ještě měly rituál, že každá musíme dát trojku, než jdeme strečovat. Tak to tady dělám tak, že první střílím za Evžu a pak za mě. Takže jí mám takhle s sebou," prozradila Zrůstová. "Jen když jsem to zkoušela poprvé, tak ta střela za Evžu šla dva metry vedle, tak jsem si řekla: Tohle Evža fakt nebyla, a střílela jsem ještě jednou," dodala s úsměvem. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články