Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Basketbalistky chtějí do čtvrtfinále, jako první stojí v cestě Britky

Mouilleron-le-Captif (Francie) - Tři pokusy na jediné vítězství. Po úspěšně zvládnuté základní skupině mistrovství Evropy čeká české basketbalistky boj o účast ve čtvrtfinále. K tomu potřebují v osmifinálové skupině v soubojích s Velkou Británií, domácí Francií a Srbskem minimálně jednou své soupeřky přehrát. ímý přenos utkání Velká Británie - Česko sledujte na ČT sport a našem webu od 13:55. 

Rozehrávačka reprezentace Kateřina Bartoňová
zdroj: isifa/mafra autor: Martin Stolař

"Takhle ale vůbec neuvažuji. Je potřeba chtít vyhrát každý zápas, i když ani jeden ze soupeřů nebude vůbec jednoduchý," řekl trenér českého týmu Lubor Blažek.

Osmifinálovou skupinu F v hale Vendéspace otevřou Češky zápasem proti Velké Británii, která patří mezi jejich nejméně oblíbené soupeřky. Jediný vzájemný souboj na ME před dvěma lety sice Češky přesvědčivě vyhrály 60:45, ale před rokem v přípravě na olympijské hry s Britkami doma jasně prohrály 57:81.

Trenér Blažek o Britkách:

Hlavní oporou Británie je Johannah Leedhamová, která má zatím na turnaji průměr 13 bodů na zápas. Mezi další klíčové hráčky patří rozehrávačka Stefanie Collinsová a pivotka Kimberly Butlerová, která se narodila v USA. "Britky hrají, jak jen to říct slušně, no asi tvrdě. Nesmíme se toho zaleknout a bojovat jako dosud," řekla kapitánka Veronika Bortelová.

Dalším soupeřem bude domácí Francie, která je jednoznačným favoritem turnaje. Zvláště když ji za úspěchem ženou vyprodané haly, vytvářející elektrizující atmosféru. Češky neporazily Francii od roku 2007 v šesti zápasech včetně utkání o třetí místo na ME 2011 a čtvrtfinále loňských olympijských her.

A zlomit tuto sérii bude i tentokrát velmi těžké. Francouzky vyhrály dosavadní tři duely na ME o 23, 44 a 32 bodů. "To je jednoznačný favorit, porazit je bude hodně těžké, protože na všech pozicích mají opravdu silné hráčky," řekl Blažek.

Skupinu pak Češky uzavřou proti Srbsku, které se na ME vrátilo po čtyřech letech. "Srbsko je určitě velkým překvapením turnaje. Mají silné pivotky Ivanku Matičovou a Jelenu Milovanovičovou. O Srbkách se dlouho nevědělo, ale kvalifikací prošly snadno a teď postoupily z těžké skupiny. Že prošly na úkor Lotyšska, je pro mě překvapením," řekl Blažek.

Právě minimálně výhra nad Srbskem by měla být vstupenkou do čtvrtfinále, jelikož z šestičlenné skupiny postupují čtyři celky. Srbsko by pak muselo vyhrát zbývající dva zápasy. Podobně je na tom Chorvatsko, které si ze základní skupiny také nepřineslo žádné vítězství.

Postupující celky pak ve čtvrtfinále vyzvou nejlepší čtveřici ze skupiny E, kterou tvoří Černá Hora, Španělsko, Itálie, Švédsko, Turecko a Slovensko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články