Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Ruské obhájkyně senzačně vypadly už v základní skupině

Trélazé/Vannes - Mistrovství Evropy basketbalistek ve Francii přineslo obrovskou senzaci. Obhájkyně titulu Rusky vypadly už v základní skupině, když jim nestačila ani výhra 72:66 nad Itálií. Právě ta postoupila na jejich úkor kvůli jednomu jedinému bodu. Pokud by Rusky vyhrály o sedm a více bodů, postoupily by. Přitom na předchozích šesti šampionátech prošly vždy až do finále.

Ruská naturalizovaná reprezentantka Hamonová
zdroj: Getty Images autor: Christian Petersen

Jde o nejhorší výsledek ruských basketbalistek od rozpadu Sovětského svazu. Dosud zahrály nejhůře v roce 1997, kdy ve čtvrtfinále vypadly s Německem. Jinak byly vždy minimálně v semifinále.

Tentokrát si však do Francie nepřivezly dobrou formu. Úvodní porážka se Španělskem 72:77 ještě tak překvapivá nebyla, ale zaváhání se Švédskem 57:68 už bylo velmi nečekané. Dnes se vše snažily napravit proti Itálií, která se na ME vrátila po čtyřech letech, ale úvodní nápor nevyužily k výraznějšímu odskočení a v závěru už stíhačku o potřebný počet bodů nezvládly. O jejich vypadnutí rozhodl tedy jediný bod a v přepočtu tři desetitisíciny (0,9629:0,9626) bodového průměru ve skupině.

Rusky ještě mohla zachránit večerní výhra Švédska nad Španělskem. Ještě v poločase bylo utkání vyrovnané 30:30, ale v druhé půli Španělky potvrdily svou suverenitu a vyhrály 73:49.

Trojici osmifinálových soupeřů českých basketbalistek doplnily Srbky, které postup ze skupiny C vybojovaly v přímém souboji s Lotyšskem díky výhře 62:56. Již dříve si postup zajistily domácí Francouzky a Britky.

Ze skupiny A se do osmifinále po Turkyních probojovaly také Slovenky a Černohorky. Těm k výhře 72:60 nad Ukrajinou pomohla 29 body bývalá hráčka USK Praha Jelena Dubljevičová.

Domácí Francouzky, které se v osmifinálové skupině utkají s Českem, vyhrály jednoznačně i potřetí, když Velkou Británii přehrály 79:47. Hned pět hráček dalo dvouciferný počet bodů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články