Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Basketbalistky si poradily s Litvou a jsou v osmifinále

Trélazé (Francie) - České basketbalistky složily na mistrovství Evropy reparát - ve druhém utkání si zajistily postup do osmifinále. Po úvodní prohře s Běloruskem porazily Litvu jasně 70:51 a před závěrečným zápasem základní skupiny D s Chorvatskem mají jistotu, že budou mezi třemi postupujícími týmy. Naopak pro Litvu šampionát předčasně skončí.

V osmifinálové skupině si české basketbalistky zahrají s domácí Francií a Velkou Británií, které si stejně jako Češky, Chorvatky a Bělorusky zajistily postup. Posledního účastníka osmifinálové skupiny F určí pondělní přímý souboj mezi Lotyšskem a Srbskem.

Češky nastoupily k duelu jako vyměněné oproti úvodnímu zápasu s Běloruskem. Špatná nálada ze zranění klíčové hráčky Jany Veselé byla pryč, naopak z týmu sršela pozitivní energie, kterou se povedlo přenést i na hřiště.

Trenér Lubor Blažek:

"Pro nás to bylo velice důležité vítězství, protože jsme věděli, že musíme Litvu porazit. Zajistili jsme si tím postup, ale tím naše práce nekončí. V pondělí chceme porazit Chorvatsko, abychom si do osmifinále přenesli jedno vítězství."

Také se potvrdily předpoklady trenéra Lubora Blažka, že se jeho hráčky budou prosazovat pod košem. Pivotky Ilona Burgrová a Petra Kulichová daly za první půli polovinu českých bodů. "Pivotky splnily to, co jsem očekával, jak v obraně, tak i v útoku. Malým hráčkám se díky tomu ulevilo," řekl Blažek. 

Dobrou obranou pak Češky nutily soupeřky k chybám, ale kvůli vlastní zbrklosti v útoku se jim to nepovedlo využít a bodově neodskočily. Litevky se vydařenými nájezdy do koše držely v těsném kontaktu, ale ve druhé čtvrtině se přestaly přes českou obranu prosazovat a šest minut nedaly ani bod. Češky toho využily ke šňůře 13:0, z toho sedm bodů dala kapitánka Veronika Bortelová.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Litva

Velmi bojovně hrál celý tým, velkým oživením pak byla zejména střídající Kateřina Hindráková, která měla jen za poločas čtyři zisky. Lvicím se tak ještě do poločasu povedlo vypracovat náskok 17 bodů. Litevky byly zcela vyvedené z konceptu, dělaly nevynucené chyby, navíc se netrefovaly ani z lehkých pozic. Češkám se tak hlavně zásluhou velmi dobré obrany dařilo držet náskok kolem 20 bodů a bez problémů uhájily postupový výsledek.

V závěrečné minutě vyprovázel český tým skandovaný potlesk zaplněné Areny Loire. Nejlepší střelkyní byla s 15 body Kulichová.

ČR - Litva 70:51 (14:14, 39:22, 53:31)Nejvíce bodů: Kulichová 15, Burgrová a Bortelová po 13, Zrůstová 12 - Petronyteová 13, Nacickaiteová 12. Rozhodčí: Šulga (Ukr.), Anderssonová (Fin.), Putěnko. Fauly: 23:21. Pět chyb: 37. Pecková (ČR). Trestné hody: 15/10 - 20/13. Trojky: 2:2.Chorvatsko - Bělorusko 43:57 (13:15, 28:26, 35:44)Nejvíce bodů: Ivezičová, Mišuraová a Vrdoljaková po 8 - Levčenková 13, Lichtarovičová 12, Snicinová 11.

Běloruské basketbalistky po sobotní výhře 60:39 nad českým výběrem vyhrály i druhé utkání - Chorvatsko ve skupině D porazily 57:43. Chorvatky, které na úvod porazily Litvu, dokázaly s Běloruskami držet krok v první půli. V úvodu druhé části ale udělaly několik chyb a Bělorusky je trestaly rychlými brejky a rozhodující šňůrou 10:0. Pak už si náskok hlídaly a dovedly zápas k přesvědčivé výhře.

Domácí Francouzky procházejí turnajem velmi hladce. Po úvodní výhře 62:39 nad Lotyšskem dnes deklasovaly Srbsko 76:32. Dopředu je žene velmi bouřlivé publikum, které má o zápasy svého týmu velký zájem. Zato brzký postup Velké Británie je poměrně překvapivý. Našlápla k němu výhrou nad Srbskem, kdy v závěru otočila nepříznivé skóre, a v neděli přehrála i Lotyšsko.

Na druhé straně turnajového pavouka se schyluje k velkému překvapení, jelikož obhájkyně titulu Rusky prohrály i druhé utkání a hrozí jim předčasný konec. K jejich porážce se Švédskem 57:68 přispěly i bývalé hráčky USK Praha sestry Eldebrinkovy celkem 21 body. Ze skupiny B jdou dále Španělky. Ve skupině A má jistý postup Turecko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články