Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Basketbalistky podlehly Lotyšsku košem v poslední vteřině

Karlovy Vary - České basketbalistky v přípravě na mistrovství Evropy prohrály na turnaji v Karlových Varech s Lotyšskem 63:65 košem vteřinu před koncem. Postarala se o něj bývalá hráčka USK Praha Jelena Babkinová. Pro Češky to byla třetí porážka v přípravě ze šesti zápasů, v pátek je znovu v Karlových Varech čeká generálka na šampionát proti Rusku, které porazilo Čínu 103:72.

České basketbalistky
zdroj: ČT24

"Porážka mrzí, protože jsme chtěli turnaj vyhrát. Lotyšky nás ale překvapily velice kvalitní a tvrdou hrou. Vytvářely na nás tlak. Ale vyhrát jsme mohli, bylo to jen o koncovce," hodnotil asistent trenéra Ivan Beneš. 

Češky si v úvodní půli vypracovaly dva nadějné náskoky o osm a devět bodů. Jenže Lotyšky vždy dokázaly odpovědět a do poločasu srovnaly. 

V úvodu druhé půle pak hostujícím hráčkám padly tři rychlé trojky a odskočily na sedm bodů. A to hlavně zásluhou Babkinové, která dala za zápas 17 bodů. Češky pak přešly na zónovou obranu, začaly se prosazovat pod košem a několikrát snížily. Jenže Lotyšky odolávaly a ještě čtyři minuty před koncem vedly o devět bodů. 

Pak však začala úřadovat česká rozehrávačka Veronika Bortelová, která jako správný lídr vybojovala několik míčů, dala dvě důležité trojky a skvělou přihrávkou vyzvala Ilonu Burgrovou k otočení skóre.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání českých basketbalistek s Lotyšskem

Lotyšky však nakonec přeci jen vyhrály. Kateřina Elhotová sice ještě jednou proměněnou šestkou sedm vteřin před koncem vyrovnala na 63:63, jenže poslední slovo měla Babkinová a rozhodla o lotyšském triumfu.

"Je pozitivní, že i když se nám nedařilo, že jsme to nezabalili a zabojovali jsme. Jen je škoda, že za tu bojovnost nebyly holky odměněny výhrou, která by z psychologického hlediska byla důležitá," mínil Beneš.

Jedním z rozhodujících faktorů podle něj byla malá úspěšnost trestných hodů. "Holky daly jen 12 pokusů z 21. Tak malou úspěšnost jsme dlouho neměli. Stačilo proměnit o dvě navíc a mohlo to dopadnout obráceně," litoval Beneš.

Přípravný turnaj basketbalistek před ME v Karlových Varech:

ČR - Lotyšsko 63:65 (18:15, 32:31, 48:52)
Nejvíce bodů: Kulichová 13, Bortelová 12, Veselá a Elhotová po 10 - Babkinová 17, Jansoneová 10. Fauly: 14:24. Trestné hody: 21/12 - 12/10. Trojky: 5:7.

Rusko - Čína 103:72 (44:23)

Tabulka po dvou odehraných zápasech:
1. Rusko (4 body, skóre 173:135)
2. ČR (3, 134:117)
3. Lotyšsko (3, 128:133)
4. Čína (2, 124:174)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články