Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Basketbalistky USK se pokusí Galatasarayi oplatit těsnou porážku

Praha - Po dlouhých 42 dnech se basketbalistky USK Praha představí v Evropské lize na domácí palubovce. Během série čtyř venkovních zápasů si připsaly tři výhry a napravily tak nevydařený vstup do soutěže. Ve středu se pokusí zlepšenou formu předvést proti aktuálnímu lídrovi skupiny C Galatasarayi Istanbul, kterému by rády oplatily porážku 56:58 z prvního vzájemného duelu, který ztratily až v posledních 70 vteřinách. Utkání na Folimance začne ve středu od 18:00. ČT sport odvysílá zápas ze záznamu ve 21:30.

"Na to první utkání ale musíme zapomenout, protože od té doby Galatasaray zkvalitnil sestavu. Nějaké poznatky si z toho odneseme, ale nesmíme spoléhat na to, že když jsme tam byly blízko k výhře, že to teď nebude těžší," řekla trenérka USK Natálie Hejková. "Snad se nám ale podaří potvrdit, že jsme teď také silnější než na začátku sezony a o nějaký ten bodík dáme víc," dodala.

Vzájemná bilance favorizuje Galatasaray, který ze sedmi duelů prohrál jediný. A to před dvěma lety. Od té doby čtyřikrát za sebou vyhrál. V letošní skupině zaznamenal rovněž jedinou porážku, a to od Jekatěrinburgu, ovšem o jediný bod 70:71. "I tento výsledek je pro nás varováním, protože jsme mohly už poznat sílu Jekatěrinburgu. A prohrát s ním o bod je dobrá vizitka," míní Hejková.

Lákadlem bude "Lin" Whalenová

Istanbulský celek se opírá zejména o spolupráci španělské pivotky Sancho Lyttleové (průměr 12,3 bodu a 8,6 doskoku na zápas) s americkou rozehrávačkou Lindsay Whalenovou (15 bodů a 4,6 asistencí). Právě "Lin" bude velkým lákadlem duelu s USK, protože na Folimance strávila pět let, kdy byla hlavní tahounkou týmu. Především české hráčky v týmu USK ji znají velmi dobře, podobně jako pivotka Rebekkah Brunsonová, která s ní hrála ve WNBA za Minnesotu.

V létě však Whalenovou nahradila na dirigentském postu Černohorka Jelena Škerovičová a vede si velmi dobře. Po úvodním rozkoukávání a sehrávání se začala plnit očekávanou roli tvůrce hry. V minulém utkání v Salamance dokonce postrádala jediný doskok na ceněný triple-double. V asistencích jí patří čtvrté místo v celé soutěži. Proti Galatasarayi se však bude muset překonat i v obraně, kde nesmí dovolit Whalenové chodit do nájezdů.

"Právě v tom je síla Whalenové. Budeme se ji snažit bránit kolektivně, ale pokud bychom se ji snažili zdvojovat, byla by to sebevražda, protože má pod košem skvělé pivotky," připomněla Hejková, že kromě Lyttleové má Galatasaray pod košem také belgickou veteránku Ann Wautersovou a další Američanku Sylvii Fowlesovou. "Určitě se na Lin holky těší, ale já se trochu obávám toho, že se ona bude chtít v Praze ukázat. Musíme si na ni dát pozor," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články