Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Čeští basketbalisté prohráli s Itálií, stále ale mají blízko k postupu

Terst - Čeští basketbalisté si v kvalifikaci mistrovství Evropy připsali druhou porážku, když znovu nestačili na favorizovanou Itálii. Po domácí prohře o deset bodů dnes v Terstu prohráli 56:68. Nadále však mají blízko k postupu, k němu jim bude stačit vyhrát doma nad Portugalskem a neprohrát o 18 a více bodů v Turecku. Neporažená Itálie už má naopak postup jistý.

Češi doufali, že se jim v obraně podaří navázat na domácí zápas s Itálií a vylepšit útok. Jenže splnit se povedlo pouze obranný cíl, a to ještě až v druhé půli. Po vyrovnaném úvodu (14:12), ve kterém držel český tým zejména pivot Benda, předvedli Italové sérii 14:2 a vypracovali si rozhodující náskok až 19 bodů. Sami Češi k tomu přispěli tím, že za devět minut hry dali pouhých šest bodů.

"To byl klíč k italskému vítězství. Prvních pět minut druhé čtvrtiny jsme nebyli schopní skórovat. V poločase jsme prohrávali o 16 bodů. Ale chtěl bych dát kredit svým hráčům, protože prvních pět minut ve druhém poločasu jsme hráli dobrou obranu. Bohužel jsme ale stále měli problém skórovat," litoval trenér Pavel Budínský.

Do druhé půle nastoupili Češi se zlepšenou obranou a donutili domácí ke čtyřem rychlým ztrátám. Podařilo se jim tak snížit na deset bodů, jenže v mírné krizi pomohla Italům jejich hvězda Gallinari. Nájezdem a velmi těžkou trojkou z odskoku přes obránce udržel dvouciferný náskok a odrazil český nápor.

Italové znovu odskočili na 19 bodů a od té doby se hrálo spíše už jen o konečné skóre. To se Čechům povedlo alespoň zkorigovat na konečných 12 bodů, ale na zvrat neměli nárok.

"Konečný výsledek je podobný jako v zápase v Chomutově. Italové si zasloužili vyhrát, protože byli jednoduše lepší. Byl to těžký zápas. Italové mají fyzicky dobře disponované hráče pro agresivní obranu, kterou bych chtěl ocenit. Byla to dobrá zkušenost pro náš tým v pěkné atmosféře," dodal Budínský.

Podobně se díval na utkání i pivot Kamil Švrdlík. "Pro nás to byl těžký zápas. Snažili jsme se dokázat, že můžeme Itálii porazit po prohře doma. Nešlo to tak, jak jsme chtěli. Nebyli jsme dostatečně agresivní a produktivní, abychom Italy přestříleli. Přehrát Itálii v domácím prostředí po takovém začátku je těžké," uvedl. Nejlepším českým střelcem byl s 12 body Benda, který je zaznamenal už v první půli. K tomu přidal devět doskoků. V druhém poločase ho zastoupili bodově pod košem Houška a Balvín, který za osm minut hry dal sedm bodů. Střelecky se nedařilo Welschovi, který proměnil jedinou z deseti střel. Nejlepším střelcem Italů byl Aradori, který si připsal 14 bodů.

V dalším utkání skupiny vyhrálo Turecko v Bělorusku 91:62 a vytvořilo na český tým tlak v boji o druhou příčku. Češi by potřebovali, aby Turci nezvládli příští zápas s Itálií.

Itálie - ČR 68:56 (20:14, 42:26, 57:38)

Nejvíce bodů: Aradori 14, Gallinari 10, Datome a Chiotti po 8 - Benda 12, Bartoň 10, Houška 9, Balvín a Satoranský po 7. Fauly: 17:17. Trestné hody: 16/13 - 13/6. Trojky: 3:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články