Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalisty čeká v kvalifikaci outsider z Portugalska

Chomutov/Feijo (Portugalsko) – Boj českých basketbalistů o postup na mistrovství Evropy pokračuje. Poté, co doma podlehli největšímu favoritovi skupiny Itálii, čeká je dnes naopak papírový outsider z Portugalska. Pokud to čeští reprezentanti myslí vážně s postupem ze skupiny, kde je čeká ještě Turecko a Bělorusko, nezbývá jim než večer ve Feiju zvítězit.

Luboš Bartoň v zápase s Itálií
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

Svěřenci trenéra Pavla Budínského zatím v kvalifikaci vyhráli v Bělorusku a doma nestačili na Itálii 53:63. V Chomutově je trápila především střelba, naopak s obranou zatím mohou být spokojení. "Dodržovali jsme taktické pokyny a vedli jsme si v obraně dobře. Dostat od Itálie 63 bodů, to je dobrá vizitka. Bohužel jsme k tomu nepřidali také ofenzivu," řekl pivot Jakub Houška, který byl se čtrnácti body proti Itálii nejlepším střelcem.

Týmu výrazně chyběl zkušený Jiří Welsch, který duel vynechal kvůli problémům s třísly. "Chyběl nám v něm druhý tvůrce hry. Vše tak zůstávalo na Tomášovi Satoranském. S Jirkou bychom byli silnější, protože on dělá lepšími i ostatní hráče," řekl Budínský.

Otázkou je, zda Welsch už bude k dispozici na duel v Portugalsku. "Ještě před odletem pojede na ultrazvuk. Pokud se ale nepotvrdí černý scénář, tak by měl s týmem odletět. Zda nastoupí, se pak rozhodne až těsně před zápasem podle toho, jak se bude cítit. Jirkovo odhodlání hrát je ale velké," řekl vedoucí týmu Michal Šob.

Tomáš Satoranský
zdroj: Getty Images autor: Sebastian Borowski

Portugalsko by mělo být papírově nejslabším celkem skupiny F, což dokládá i úvodní debakl v Itálii 45:97. "Já se díval na první čtvrtinu, ale pak jsem to raději vypnul, protože to bylo vraždění neviňátek. Raději jsem si rozebral ostatní zápasy Portugalců, které nám toho o jejich hře řeknou více," řekl trenér Budínský.

Rozhodně však varoval před podceněním soupeře. "Není to špatný tým. Vždyť byli na posledním mistrovství Evropy, což mluví samo za sebe. Mají tým složený z hráčů z vlastní ligy, kteří se dobře znají a jsou sehraní. Neočekávám nic jednoduchého," dodal Budínský.

Zatím největšími přednostmi českého týmu jsou protiútoky a především proti Itálii se prosazovali pivoti. Právě jejich souboje s portugalským dlouhánem Cláudiem Fonsecou z druholigového španělského celku Plasencia budou zřejmě klíčové pro vývoj utkání. Hlavní zbraní Jihoevropanů by měl být Joao Gomes z Benfiky Lisabon. Křídlo s kořeny v Kapverdách je největší hvězdou portugalského výběru. Proti Itálii však Gomes často chyboval a ztratil zbytečně mnoho míčů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články