Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Veselý zřejmě reprezentaci v boji o ME nepomůže

Liberec - Rvát se jako lvi. S takovým předsevzetím vstupují čeští basketbalisté do přípravy na kvalifikaci o mistrovství Evropy. V klíčových zápasech se však budou muset obejít bez svého nejlepšího hráče. Jana Veselého nejspíš neuvolní jeho tým NBA Washington Wizzards. Češi se mají šanci vrátit mezi elitu evropského kontinentu po šesti letech.

Jan Veselý smečuje
zdroj: AP autor: Nick Wass

Jan Veselý si v národním dresu zahrál naposledy v létě roku 2009. Jeho návrat do české reprezentace se letos kvůli klubovým povinnostem znovu oddálil. "Poslední zpráva je taková, že Washington chce Honzu poslat na nějaký další kemp, takže se mi zdá, že nebude schopen přijet do České republiky a hrát v našem týmu," uvedl trenér české reprezentace Pavel Budínský.

Zatím se reprezentanti v Liberci připravují bez dalších hráčů ze zámoří Davida Jelínka, Tomáše Satoranského či pivota Ondřeje Balvína, který je s reprezentací do 20 let. Ti se připojí až příští týden na kempu v Děčíně. 

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce trenéra Pavla Budínského

Basketbalisté se symbolicky fotili se lvy v liberecké zoo. Lvi ve svém výběhu tvrdě spali, jenže když k nim dorazili basketbalisté v čele s největší hvězdou týmu Jiřím Welschem, zpozorněli. Jako by vycítili, že mezi ně dorazili "čeští lvi", jak se basketbalové reprezentaci přezdívá. "Uděláme vše pro to, abychom na palubovce těmi lvy skutečně byli a porvali se o postup na mistrovství Evropy," slíbil rozehrávač Jakub Kudláček.

Také zkušený Welsch vidí v týmu hodně ze lví charakteristiky. "Je tam mladá agresivita a bojovnost. Hlavně jsem si toho všiml u hráčů, které jsem tolik neznal. Jako je Kamil Švrdlík nebo Tomáš Hampl. U nich, ale i u dalších vidím tu bojovnost a hlad po úspěchu," prohlásil Welsch.

Podle Kudláčka povede cesta na basketbalové ME přes Itálii

Přestože Jakub Kudláček považuje za favority kvalifikační skupiny o postup na mistrovství Evropy Turecko a Itálii, domnívá se, že právě přes Italy by mohla vést cesta za postupem. Svůj názor opírá o zkušenost s italským basketbalem, v němž působí od roku 2007. "Itálie bude hratelný soupeř. Není třeba spekulovat o tom, že je to s Tureckem favorit skupiny, ale naše jediná ambice je postoupit a já věřím, že by to šlo právě na úkor Itálie," domnívá se rozehrávač italské Caserty.

Jiří Welsch:

"Můžeme mít hodně zajímavý tým. Máme zástupce starší generace jako mě, Luboše Bartoně či Petra Bendu, ale také mladé hráče, kteří vstupují na basketbalové výsluní. Právě možnost zahrát si s nimi je jednou z věcí, na kterou jsem se do reprezentace těšil."

Podle jeho informací totiž budou stříbrní medailisté z olympijských her v Aténách 2004 postrádat hned několik opor. "Nevím, jestli se něco nezměnilo, ale neměli by hrát Marco Belinelli ani Andrea Bargnani, takže z NBA tam bude jen Danilo Gallinari. A třeba Alessandro Gentile z AJ Milán byl na operaci s ramenem. Takže tři až čtyři hráči základního kádru by jim měli chybět," řekl Kudláček.

Basketbalisty po přípravě v Liberci a kempu v Děčíně čeká herní příprava v Estonsku a turnaj v Chomutově. Ostrý start do kvalifikace čeká na českou reprezentaci 15. srpna duelem v Bělorusku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články