Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Čeští basketbalisté zahájí přípravu na kvalifikaci o ME

Praha - Čeští basketbalisté se v pondělí sejdou v Liberci, aby zahájili přípravu na kvalifikaci o mistrovství Evropy. Trenér Pavel Budínský zúžil nominaci na čtrnáct hráčů, přičemž v ní nechybí ani trojice Jan Veselý, Tomáš Satoranský, David Jelínek, která se účastní letní ligy NBA. Všichni se ale připojí k týmu až ke konci července, proto trenér Budínský zřejmě povolá některé hráče ze širší nominace.

Čeští basketbalisté
zdroj: ČT24

Basketbalisté po letech strávených v divizi B mají po změně kvalifikačního systému naději na to, aby se po šesti letech probojovali na mistrovství Evropy. K tomu ale potřebují skončit alespoň třetí ve skupině s Itálií, Tureckem, Portugalskem a Běloruskem. "Změna kvalifikace je správné řešení. Zvýšil se počet týmů, které mohou bojovat o účast na šampionátu. Naše skupina není moc lehká, ale systém je férový pro všechny," řekl nejzkušenější člen české reprezentace Luboš Bartoň na dnešní tiskové konferenci. "Máme jedinečnou šanci si na turnaji znovu zahrát, proto musíme dát do kupy co nejsilnější výběr," dodal.

Trenér Budínský poslední dva roky v divizi B obětoval především na hledání ideální sestavy. "Dávali jsme prostor mladým hráčům a sledovali jsme krajánky. Měl jsem výběr 44 hráčů, který jsem zúžil na čtyřiadvacetičlennou širší nominaci. Postupným zužováním a různým okolnostem jsme došli k aktuální nominaci 14 hráčů," řekl Budínský. "Někteří hráči neměli zájem reprezentovat, některé zas nepustí do reprezentace zdravotní problémy," připomněl například operaci zad u Pavla Houšky či problémy pardubické trojice Lukáš Kotas, Petr Bohačík a Zbyněk Pospíšil.

Realizační tým ještě řeší, kdy se k týmu připojí trojice ze zámoří. "Trochu se nám bortí naše plány. Jsme s nimi v intenzivním kontaktu a řešíme, kdy dorazí. Aktuální informace je, že Tomáš Satoranský a David Jelínek by měli po letní lize přiletět a připojit se k týmu v průběhu kempu v Děčíně. V případě Jana Veselého se vedou intenzivní jednání s Washingtonem, na jehož vyjádření závisí," prohlásil Budínský, který bude až do kempu v Děčíně postrádat i Ondřeje Balvína, který je s reprezentací do 20 let na mistrovství Evropy divize B. "Je to zásah do přípravy a nadšený z toho nejsem. Budeme muset povolat někoho ze širší nominace, abychom mohli trénovat pět na pět, ale věřím tomu, že se za měsíc dáme dohromady tak, aby naše hra měla hlavu a patu," dodal.

Reprezentace se po úvodním kempu v Liberci přesune do Děčína. Na konci července pak vyrazí na turnaj do Tallinu, kde změří síly s Estonskem, Gruzií a výběrem zámořské NCAA. V srpnu bude následovat turnaj v Chomutově za účasti Slovenska, Nizozemska a Bulharska. Právě Chomutov bude domácím útočištěm národního týmu, protože zde sehraje všechny domácí utkání v kvalifikaci. "Věřím, že atmosféra tam bude dobrá. Lidé tam při ligových zápasech ukázali, že fandit umějí. Na zvučné soupeře se hala určitě zaplní. Bude záležet i na nás. Když budeme hrát dobře, tak to atmosféře jen pomůže," řekl reprezentant Pavel Pumprla. Samotnou kvalifikaci Češi zahájí 15. srpna v Bělorusku. Postupují vždy nejlepší dva týmy ze šesti skupin plus čtyři nejlepší na třetích místech.

Nominace české basketbalové reprezentace na přípravu na kvalifikaci o ME:

Rozehrávači: Tomáš Satoranský (Sevilla/Šp.), Michal Čarnecký (Pardubice), Jakub Kudláček (Caserta/It.).

Křídla: Luboš Bartoň, David Jelínek (oba Badalona/Šp.), Vojtěch Hruban (USK Praha), Pavel Pumprla (Nymburk), Jiří Welsch (Charleroi/Belg.),

Pivoti: Ondřej Balvín (Sevilla/Šp.), Petr Benda (Nymburk), Tomáš Hampl (Cibona Záhřeb/Chorv.), Jakub Houška (Děčín), Kamil Švrdlík (Prostějov), Jan Veselý (Washington/NBA).

Náhradníci: Luboš Moravec (Svitavy), Jiří Jelínek (Kolín), Michal Šotnar (USK Praha), Štěfan Ličartovský (Kolín), Tomáš Pomikálek (Děčín/Nymburk), Pavel Slezák (Prostějov), Luboš Stria (Děčín), Jaromír Bohačík (Prostějov), Aleš Chán (Keravnos).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články