Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Blíží se draft NBA, českou nadějí je Satoranský

New York – Opět po roce by mohl do NBA přibýt další český zástupce. K Janu Veselému se může přidat rozehrávač španělské Sevilly Tomáš Satoranský, který je považován za jednoho z nejlepších Evropanů před letošním draftem, jenž odstartuje v noci ze čtvrtka na pátek. Teoretickou naději živí i David Jelínek z Badalony. Očekávanou jedničkou draftu je Anthony Davis, kterého by si mělo vybrat New Orleans.

Před rokem bylo téměř jisté, že Veselý bude vybrán na začátku prvního kola (nakonec byl draftován jako šestý). To, že si v NBA v následující sezoně zahraje i Satoranský, ale zdaleka jisté není. A to i přesto, že český rozehrávač je spolu s Francouzem Fournierem považován za nejlepšího evropského hráče před startem letošního draftu.

S vysokou pravděpodobností si některý ze zámořských klubů vybere Satoranského až na začátku druhého kola, tím pádem se mu nedostane jistoty smlouvy pro následující ročník. Ta je garantována jen hráčům, které si kluby zvolí už v prvním kole.

"Letos je na draftu silný americký ročník, o Evropany nebude takový zájem. Takže to pro Tomáše vypadá maximálně na konec prvního kola, ale spíše na druhé kolo. Určitě by ale měl být vybrán mezi prvními Evropany. Na 95 procent by měl být Tomáš draftován," myslí si místopředseda České basketbalové federace a první Čech v NBA Jiří Zídek.

Tomáš Satoranský
zdroj: Getty Images autor: Sebastian Borowski

Dvoumetrový rozehrávač Sevilly se v průběhu června účastnil tréninků ve Washingtonu, Clevelandu, Milwaukee, Golden State a Detroitu, tedy týmů, které by o něj měly mít největší zájem. V předpovědích zámořských médií bývá Satoranského jméno nejčastěji skloňováno v souvislosti s Portlandem, který má volby s pořadovými čísly 40. a 41, mluví se i o zájmu Detroitu.

Jelikož Satoranský skončí po draftu s vysokou pravděpodobností bez nováčkovské smlouvy, v létě ho čeká boj o kontrakt v rámci letní ligy. Variantou je i další setrvání v Evropě. "Nabízí se možnost projít si draftem a pak v Evropě ještě vydržet. Bude to záviset na více okolnostech a dopředu nevylučuju žádnou možnost," řekl Satoranský.

Pokud bude vybrán, stane se čtvrtým Čechem, kterému by se to povedlo. Jako první byl v roce 1995 jako 22. v pořadí vybrán Zídek, kterého draftoval tým Charlotte. O sedm let později udělala Philadelphia šestnáctkou draftu Welsche a loni si Veselého vybral Washington jako šestého.

Teoretickou šanci na draft má i David Jelínek. Střelec Badalony se údajně zamlouvá Houstonu, ale tým z Texasu má tři volby hned v 1. kole, zatímco ve 2. kole žádnou. S volbou v prvním kole se nepočítá, ve hře by mohla být ale i dohoda s jiným klubem a následná výměna.

Jedničkou draftu by měl být Anthony Davis, vysoký křídelní hráč z univerzity v Kentucky, které pomohl k titulu v NCAA. Nejužitečnější hráč sezony je považován za jeden z největších talentů posledních 20 let. Dokonce byl jmenován do americké reprezentace pro olympijské hry v Londýně.

Předpovědi umístění Satoranského v draftu podle specializovaných webů:NBA.com - 35. Golden StateNBAdraft.net - 50. DenverDraftExpress - 50. DenverNBADraftInsider - 41. PortlandMyNBAdraft.com - 41. PortlandPro Basketball Draft - 40. Portland NBA Draft Room - 32. WashingtonBleacher Report - 35. Golden State The Sports Bank - 44. DetroitNBA-Draft - 43. AtlantaDraft Site - 37. TorontoThe Hoops Report - 36. Sacramento 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články