Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Basketbalistky míří do boje o olympiádu

Ankara - Českým basketbalistkám dnes startuje kvalifikační turnaj o postup na olympijské hry v Londýně. Aby si zopakovaly účast z Atén i Pekingu, potřebují ve skupině zvládnout zápasy s Novým Zélandem a Argentinou a následně vyhrát čtvrtfinále, ve kterém pravděpodobně narazí na domácí Turecko nebo Japonsko. V případě porážky by se s ostatními poraženými čtvrtfinalisty utkaly o poslední postupové místo.

Trenér Lubor Blažek zařadil mezi dvanáctku nominovaných hráček osm účastnic loňského mistrovství Evropy a sedm vicemistryň světa z roku 2010. Jediným nováčkem v reprezentaci je Lenka Bartáková, kterou trenér vzal spolu s dalšími dvěma rozehrávačkami - kapitánkou Hanou Horákovou a Kateřinou Bartoňovou. Naopak nominoval jen tři klasické pivotky.

"Soupeři v kvalifikaci mají spíše menší sestavy, proto jsme se rozhodli vzít také spíše menší sestavu, jelikož se nám v přípravě osvědčilo hrát proti aktivně bránícím celkům se dvěma rozehrávačkami," vysvětlil Blažek.

Češky v přípravě sehrály deset zápasů, z nichž čtyři vyhrály - nad Portorikem, Tureckem, Chorvatskem a Velkou Británií. Středeční pražská generálka rovněž s Velkou Británií jim ale vůbec nevyšla a prohrály 57:81.

"Byl to nejhorší výkon za tři roky, co tenhle tým znám. Zklamání je velké, ale teď není čas na brek. Já týmu stále věřím. Neberu to jako špatný začátek kvalifikace, ale spíše jako špatný konec přípravy," řekl trenér Blažek. "Fotbalisté také před mistrovstvím Evropy prohráli a selhali v prvním zápase, ale pak se zvedli. Věřím, že u nás to bude podobné," dodal.

První utkání sehrají Češky v pondělí proti Novému Zélandu, který je pověstný svou tvrdou a aktivní obranou. "Je pravda, že tento styl nám nesedí, což se potvrdilo i v přípravě. Ale budeme dostatečně připraveni, abychom to utkání zvládli," řekl Blažek k soupeři, který má na soupisce i dvě rodilé Američanky Harmonovou a Lockwoodovou.

Druhým soupeřem ve skupině bude ve středu Argentina, která především mezi muži patří k basketbalovým velmocím. Na posledním mistrovství světa v Česku sice Argentinky skončily už v základní skupině, když domácím reprezentantkám podlehly o 14 bodů, přesto ani ony nebudou lehkým soupeřem.

"Nesmíme podcenit žádného ze soupeřů. Musíme být maximálně soustředění a jít za naším cílem, kterým je postup do Londýna. To by byl úspěch," dodal Blažek.

V případě postupu by basketbalistky byly jedinými českými zástupci v kolektivních sportech na hrách. Češky si zahrály na minulém olympijském turnaji v roce 2008 v Pekingu, kde vypadly ve čtvrtfinále s Austrálií. Čtvrtfinále pro ně bylo konečnou také o čtyři roky dříve v Aténách, kde nestačily na Rusko a nakonec vybojovaly páté místo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články