Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bude český basketbal na olympiádě?

Praha - Minulý týden skončilo mistrovství Evropy basketbalistů v Litvě vítězstvím Španělska. Český tým na něm ale chyběl. Stejně tak jsme basketbalisty České republiky nikdy neviděli na olympijských hrách. Londýnské hry v roce 2012 nebudou výjimkou. Naproti tomu ženy stále mají šanci se kvalifikovat.

Basketbalová reprezentace
zdroj: Isifa/LN autor: Tomáš Krist

Basketbal se v oficiálním programu olympijských her objevil poprvé v roce 1936 v Londýně. Tehdy se hrálo ještě venku pod otevřeným nebem a vítězem se stala basketbalová velmoc USA. Česká republika, resp. Československo, vyslala na olympiádu svůj mužský tým celkem sedmkrát, ženský jen třikrát. V posledních letech jsou to ale především ženy, kdo drží prapor českého basketbalu.

Jak připomíná bývalý basketbalový reprezentant a místopředseda ČOV Jiří Zedníček, basketbal byl na dvou posledních olympiádách, díky vynikajícím výkonům družstva žen, jediným kolektivním sportem, který Českou republiku na olympiádě zastupoval.

Může tomu tak být i na následujících hrách v Londýně 2012. Zda se basketbalistky nakonec kvalifikují, se rozhodne v létě příštího roku, kdy se o pět volných míst střetne dvanáct týmů. Mužský tým o svou šanci již dávno přišel.

Jak budoucnost českého basketbalu vidí bývalý reprezentační trenér Michal Ježdík? "Já si myslím, že je to všechno o generaci. My jsme malá země a jsme hodně závislí na tom, jak jsme na tom v daný okamžik s počtem a kvalitou basketbalistů a basketbalistek," tvrdí Ježdík.

"Že jsme malá země je pravda, ale jsou jiné malé země. Jugoslávie ten svůj rozpad na několik menších zemí přežila. Všechny z nich jsou početně menší než my, přesto všechny z nich, každá individuálně, je před námi. Takže to si nesmíme brát jako omluvu," kontruje Zedníček.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články