Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Španělé a Makedonci jsou v semifinále basketbalového ME

Kaunas (Litva) - Basketbalisté Španělska a překvapivě Makedonci vytvoří první semifinálovou dvojici na mistrovství Evropy v Litvě. V dnešním čtvrtfinále v Kaunasu porazili španělští obhájci titulu Slovinsko 86:64, ve večerním duelu pak šokovala Makedonie domácí reprezentaci vítězstvím 67:65.

Ilustrační foto

Španělé měli pomalejší rozjezd a první čtvrtinu prohráli o sedm bodů 16:23, ve druhé ale inkasovali jen osm bodů, těsně před přestávkou se ujali poprvé v utkání vedení a do velké přestávky výsledek otočili na 35:31. Střelecký koncert pak předvedli 11 000 diváků ve třetí čtvrtině, ve které konto soupeře zatížili i díky sedmi trojkám 36 body.

Postupně se rozstřílel především Juan Carlos Navarro, který k výhře favorita přispěl 26 body, z toho 17 dal právě ve třetí části. Hvězdný Pau Gasol předvedl takzvaný double double s 19 body a 16 doskoky. Slovinci, kteří budou pořádat příští mistrovství Evropy v roce 2013, měli nejlepšího střelce v Goranu Dragičovi (14).

Za výhrou Makedonie stál hlavně McCalebb

Překvapivou cestu Makedonie do semifinále režíroval naturalizovaný americký rozehrávač Bo McCalebb, který Litevcům nastřílel 23 bodů. Klíčový koš dal ale Vlado Ilijevski, který z tříbodové vzdálenosti otočil 11 sekund před koncem skóre na 66:65 a poslal Makedonii teprve podruhé v zápase do vedení. Po neúspěšném útoku soupeře ještě z trestného hodu završil výsledek a umlčel 15 000 diváků v hledišti.

Výjimečný výkon předvedl také Vojdan Stojanovski, který se v zápase pokusil o pět střel, všechny za tři body a všechny proměnil. To Litevci dali za celý zápas jen dvě trojky, nejlepším střelcem byl Robertas Javtokas s 13 body.

Semifinalisté už mají na ME jistý minimálně postup do olympijského kvalifikačního turnaje, kterého se zúčastní týmy ze třetího až šestého místa. Finalisté z ME postoupí přímo na londýnské hry.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články