Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Volejbalový svaz v krizi – bude mu místo Lébla šéfovat Haník?

Praha - Antonína Lébla by mohl v čele Českého volejbalového svazu vystřídat bývalý reprezentační kouč Zdeněk Haník. Představují si to alespoň odpůrci současného předsedy, pokud by se jim podařilo Lébla na nejbližším zasedání výboru odvolat z funkce. Nespokojenci ve výboru ČVS Léblovi vyčítají zejména autoritativní rozhodování, nedemokratičnost a obcházení nejvyšších orgánů svazu. Mimořádné zasedání výboru se mělo původně uskutečnit 25. dubna, správní rada svazu ho však odložila na 16. května. Tato změna termínu vyvolala další vlnu kritiky, neboť Léblovi odpůrci ji považují za účelovou a neoprávněnou.

Haníka v případě Léblova odvolání navrhl do předsednické funkce královéhradecký krajský svaz. Toto řešení podpořil i loňský kandidát na nejvyšší svazový post František Kopecký, který tehdy na volební konferenci s Léblem prohrál pouze o dva hlasy. Haník podle Kopeckého patří mezi nejlepší znalce poměrů v českém volejbalu. "Považuji jeho kandidaturu na funkci předsedy ČVS za zcela přirozený krok člověka se znalostí prostředí a schopností pro věc obětovat maximum. Jeho osoba je pro mě zárukou systémových změn ve prospěch českého volejbalu," uvedl Kopecký.

Z prohlášení čtyř členů výboru ČVS:

"Eskalace nedemokratických postupů předsedy ČVS Antonína Lébla, kterými bezprecedentně obchází nejvyšší orgány svazu, je alarmující. Z tohoto důvodu navrhneme na nejbližším zasedání výboru ČVS projednat odvolání Antonína Lébla z funkce předsedy svazu. Jsme přesvědčeni, že tento krok bude mít podporu i ostatních členů výboru."

Sám Haník, který v době Léblova předsednictví tři roky trénoval mužskou reprezentaci, se hodlá vyjádřit v nejbližších dnech. K výzvě čtyř členů výboru ČVS, kteří navhrhují Léblovo odvolání, se Haník připojuje. "Připouštím, že již delší dobu vím, že si takové řešení přeje část volejbalové veřejnosti," napsal na webu Hanikvolleyball.cz.

Loni přitom Haník hlasoval pro Léblovo setrvání ve funkci, po roce ale změnil názor. "Ukazuje se, kam to dospělo, když má veškerou moc v rukou jediná osoba. Zdůrazňuji, že jsem Antonínu Léblovi vděčný, že mi dal šanci v českém volejbalu. To mě ovšem nezavazuje akceptovat současný stav. Budu podporovat změnu ve vedení ČVS a jsem připraven přijmout všechny následky i případnou spoluzodpovědnost za další vývoj českého volejbalu," napsal Haník letos v březnu.

Lébl nevidí k odchodu žádný důvod

Už v březnu vyzvali Lébla k odstoupení představitelé Pražského volejbalového svazu, kterým se nelíbí především předsedovo autoritativní rozhodování a neprůhledné hospodaření. Lébl tehdy v reakci uvedl, že odstoupit nehodlá, neboť pro to nevidí žádný objektivní a konkrétní důvod.

V čele českého volejbalu stojí Lébl od roku 2005, loni předsednický post obhájil. Ve volbách, kterých se však kvůli sporům o platnost jejich konference nezúčastnili středočeští zástupci, porazil tehdejšího místopředsedu Františka Kopeckého poměrem hlasů 27:25.

Volební konference ČVS volí svého předsedu a ten si navrhne svou správní radu, která pak de facto řídí celý svaz. Větší slovo má výbor, jenže ten se schází zhruba jednou do roka nebo v mimořádných termínech. Své zájmy mají především extraligové kluby. "Extraligové kluby by chtěly větší samostatnost. Pokud je někdo majitel klubu, tak by chtěl o soutěži rozhodovat, jako je tomu ve fotbale, v hokeji, v basketbalu. Volejbalovým klubům je tato možnost svým způsobem odepřena. Celou soutěž má pod kontrolou Český volejbalový svaz, tím pádem Antonín Lébl," vysvětlil redaktor ČT Jiří Rejman. "Na druhou stranu se Antonín Lébl hájí tím, že pokud by o soutěži rozhodovali majitelé klubů, pak by na tom velmi tratila česká reprezentace," dodal Rejman.

Léblovi zastánci oceňují například to, že pro Prahu získal loňské Final Four Ligy mistrů a pro Česko spolupořadatelství mužského ME 2011. "Nemám problém, pokud se výbor rozhodne mě odvolat. Je nutno však říci, že by se jednalo o bezdůvodnou destabilizaci a násilné převzetí svazu, které by mohlo mít negativní a fatální dopad," poznamenal v březnu Lébl.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články